contact@ars-historica.ro

Lituania, Polonia și Ucraina au creat “Triunghiul de la Lublin”, o platformă de cooperare politică și economică pentru Europa Centrală

Miniștrii afacerilor externe ai Poloniei, Ucrainei și Lituaniei au semnat marți, la Lublin (Polonia), o Declarație comună privind înființarea “Triunghiului de la Lublin”, o platformă pentru colaborare politică, economică și socială între cele trei state vecine și trasmițând un semnal de cooperare, se arată în declarația publicată pe pagina Ministerului Afacerilor Externe din Lituania.

Declarația a fost semnată cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înființarea brigăzii multinaționale Polonia – Lituania – Ucraina. De asemenea, înființarea acestei platforme la Lublin posedă și rezonanțe istorice, întrucât la 1 iulie 1569, a fost semnată Uniunea de la Lublin, care a unit Regatul Poloniei cu Marele Ducat al Lituaniei, creând una dintre cele mai mari țări din Europa la acea vreme.

În cadrul acestei platforme, cele trei state vor organiza consultări periodice la nivelul conducerii Ministerelor Afacerilor Externe dintre cele trei țări membre. În fiecare minister de externe al celor trei țări va fi creată funcția de reprezentant privind problemele cooperării trilaterale în cadrul “triunghiului de la Lublin”.

Cu această ocazie, cei trei oficiali au solicitat Federației Ruse evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul regiunilor Donețsk și Lugansk din estul Ucrainei și au reconfirmat sprijinul Poloniei și Lituaniei pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Cei trei miniștri au evidențiat dorința părților de intensificare și extindere a cooperării dintre Forțele Armate ale celor trei state și au promis sprijin reciproc în domeniul combaterii pandemiei noului coronavirus.

În Declarația Comună cei trei oficiali, au subliniat rolul Ucrainei, Poloniei și Lituaniei în procesul de constituire a realităților politice, culturale și sociale ale Europei Centrale.

În același timp, miniștrii au subliniat importanța strategică a intensificării cooperării dintre Uniunea Europeană, NATO și țările Parteneriatului Estic, precum și importanța unei cooperări eficiente în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *