contact@ars-historica.ro

Ludovic Orban: Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru Bucureşti

Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru Bucureşti. O spune premierul României, Ludovic Orban, care, însă, constată cu regret, că acţiunile autorităţilor de la Chişinău au ridicat multe semne de întrebare şi incertitudini. Cu toate acestea, premierul român subliniază că, indiferent de situaţia de la Chişinău, Bucureştiul va continua să sprijine cetăţenii Republicii Moldova. LUDOVIC ORBAN, premierul României: “Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autorităţile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare şi incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în UE, de respectare a valorilor şi principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democraţii autentice”. 

Cu toate acestea, punctează Ludovic Orban, autorităţile de la Bucureşti vor continua să-i susţină pe cetăţenii Republicii Moldova. 

LUDOVIC ORBAN, premierul României: “În Republica Moldova sunt sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care au şi cetăţenie română. În relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să ţinem cont de afinităţile pe care le avem; practic, vorbim aceeaşi limbă, ne înţelegem foarte uşor. Din cauza asta, toate eforturile pe care le facem sunt eforturi care să se ducă pentru susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova, chiar şi atunci când guvernul sau preşedintele sau autorităţile încearcă să îndepărteze Republica Moldova şi pe cetăţenii Republicii Moldova de parcursul european”. 

Premierul de la Bucureşti a menţionat şi câteva exemple de proiecte realizate de România în Republica Moldova. 

LUDOVIC ORBAN, premierul României: “Transgaz, care este o companie a statului român, a finalizat gazoductul Ungheni-Chişinău, oferind o resursă suplimentară de gaz, o resursă alternativă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În pandemie am mobilizat resurse importante pentru a putea sprijini sistemul medical din Republica Moldova să facă faţă provocărilor cu care se confrunta, punând la dispoziţia cetăţenilor Republicii Moldova materiale, echipamente, medici, asistente care au fost, efectiv, în Republica Moldova şi au apărat sănătatea cetăţenilor din Republica Moldova”. 

Un alt exemplu este colaborarea dintre autorităţile publice locale de pe cele două maluri ale Prutului. În baza acordurilor de înfrăţire, primăriile din România finanţează sute de proiecte în satele şi oraşele din Republica Moldova. 

Orban a punctat că, la nivelul colaborării dintre autorităţile locale din cele două state, există “foarte multe înfrăţiri”. Sunt multe proiecte în comunităţi locale din Basarabia sprijinite de autorităţi locale din România, între care există astfel de acorduri.

LUDOVIC ORBAN, premierul României: “Iar eu cred că nu trebuie să abandonăm cetăţenii Republicii Moldova, indiferent cine se află temporar la putere, şi trebuie să sprijinim orice demers în direcţia unei democraţii autentice, orice demers în direcţia unei integrări reale a Republicii Moldova în UE. Realitatea este că drumul Basarabiei spre UE trece prin România şi trebuie ca acest drum să-l parcurgă şi cu sprijinul României”. 

Sursa: http://tvrmoldova.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *