contact@ars-historica.ro

Mateevici, comemorat în Republica Moldova, în România și în Ucraina

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost dat startul activităților din cadrul Programului ediţiei a XXVII-a a Zilelor Naţionale Alexei Mateevici, consacrate împlinirii a 131 de ani din ziua naşterii poetului, o poezie a căruia, „Limba noastră”, este Imnul de Stat al Republicii Moldova.
Actuala ediţie a Zilelor Naţionale Mateevici, transmite Radio Moldova Actualități, este distinctă, prin lărgirea ariei sărbătorii. Dacă ediţiile anterioare erau găzduite în mod tradiţional de ţara noastră în perioada 16-31 martie, în acest an, graţie deschiderii manifestate de Ministerul Culturii din Ucraina şi de Academia Teologică din Kiev, Zilele dedicate lui Mateevici au avut loc în premieră la Odesa, cu inaugurarea unei expoziţii tematice intitulată „Renaşterea”.
De asemenea, pe 27 martie curent, o delegație oficială din comuna Zaim, raionul Căușeni, va participa la evenimentul de inaugurare și sfințire a bustului preotului-poet Alexei Mateevici în județul Prahova din România.
Iar lansarea propriu-zisă a ediţiei actuale a Zilelor Naţionale Alexei Mateevici s-a produs, pe 15 martie curent, la Căuşeni, în preajma bustului din bronz al poetului, în cadrul unui eveniment cu genericul „Proorocul căruia îi ducem veşnic dor”. Acesta a cuprins un moment omagial, precum și mesaje ale oamenilor de artă şi ale conducătorilor raionului despre unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români din Basarabia. Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de flori.
A doua zi, în program s-a încadrat Casa Memorială „Alexei Mateevici” de la Căinari, unde a fost oficiat un serviciu divin de pomenire a poetului, unde s-a desfășurat un medalion literar-muzical.
În continuare, la Casa Memorială „Alexei Mateevici” din localitatea Zaim și-au dat întâlnire cu autorul „Limbii noastre” elevi şi cadre didactice de la o serie de instituţii de învăţământ, reprezentanți ai lăcașelor de cultură din ţară.
În după-amiaza zilei de 21 martie, ştafeta sărbătorii a fost preluată de Biblioteca Publică Raională Căuşeni, unde a fost organizată o şedinţă festivă consacrată Zilei Internaţionale a Poeziei cu genericul „Sub Steaua lui Mateevici”, pentru ca astăzi ea să fie transmisă Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din satul Taraclia.
Săptămâna viitoare, pe 30 martie, la Liceul Teoretic „Meşterul Manole” de la Sălcuţa urmează să se desfăşoare acţiuni incluse în ediţia a treia a Conferinţei naţionale „Ambasadorii limbii române în şcoală”.
Zilele Naţionale Alexei Mateevici vor culmina, pe 31 martie, la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria” din Hagimus (Căuşeni), cu un omagiu literar-muzical dedicat poetului limbii noastre.

Sursa: http://gazetadesud.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *