contact@ars-historica.ro

Moldovagaz a coborât pe locul 5 în topul celor mai mari companii din Moldova. Lider este Rompetrol

Clasamentul celor mai mari companii din Republica Moldova după cifra de afaceri din anul 2019, este condus de Rompetrol Moldova SA. Este deja al doilea an la rând, când compania controlată de statul kazah prin intermediul KazMunayGas International (Rompetrol) deține poziția de lider după cifra de afaceri, conforma rapoartelor financiare analizate de Mold-Street.com.

Petroliștii, în fruntea clasamentului

Astfel Rompetrol Moldova a înregistrat în anul 2019 venituri de 5,77 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul 2018. Profitul celei mai mari companii din Moldova a a constituit doar 42 milioane lei, cu 10% mai mare decât în 2018.

Pe locul doi în clasamentul companiilor a urcat Lukoil-Moldova cu venituri de 5,52 miliarde lei, cu 8% mai mult ca în 2018. În schimb profitul obținut în 2019 de Lukoil a fost de trei ori mai mare decât al Rompetrol – 129,55 milioane lei, triplu față de anul 2018.

Menționăm că Lukoil-Moldova este deținută de gigantul petrolier rus Lukoil prin intermediul unei companii din Țările de Jos – Lukoil Europe Holdings BV. Aceeași firmă din din paradisul fiscal mai deține compania Lukoil România și rafinăria Petrotel Lukoil din România.

Ascensiunea lui Vaja

Pe locul trei se află Agrofloris-Nord SRL ce face parte din grupul Trans-Oil/Aragvi și care a urcat trei poziții comparativ cu anul 2018.

Compania controlată de milionarul Vaja Jhashi prin Trezeme Limited din Cipru, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 5,06 miliarde lei, în creștere cu peste  63% (circa două miliarde de lei), față de anul 2018. În pofida cifrelor de afaceri mari, Agrofloris-Nord a raportat în anii 2018 și 2019 pierderi de 52,8 milioane lei și respectiv 17,8 milioane lei.

Agrofloris-Nord SRL este un trader şi unul dintre cei mai importanţi exportatori de cereale şi seminţe de oleaginoase din Republica Moldova. Evoluţia vertiginoasă a companiei a început după 2013, când a ajuns în proprietatea off-shore-ului cipriot Trezeme Limited şi, respectiv, a omului de afaceri Vaja Jhashi.

Agrofloris-Nord este și singura companie din top 10 ce are ca reședință și adresă juridică o altă localitate, decât municipiul Chișinău.

Declinul Moldovagaz și Premier Energy 

Pe locul patru se menține al doilea an la rând – Premier Energy SRL, fosta Gas Natural Fenosa Furnizare Energie. Anterior, în decurs de cinci ani, în anii 2012-2017 a fost pe locul doi în clasamentul celor mai mari companii din Moldova.

Premier Energy SRL a raportat în 2019 venituri de 4,7 miliarde lei și un profit de 62 milioane lei. Comparativ cu anul 2018 și veniturile s-au redus cu circa 2%, iar profitul a crescut cu 13%.

Compania ce a fost deținută până în august 2019 de spaniolii de la Naturgy, fost Gas Natural Fenosa, este acum controlată prin vehiculul investițional Joseco Holdings Co Ltd din Cipru, de milionarul ceh Jiri Šmejc.

Pe locul 5 a coborât întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, care până în anul 2017 a fost timp de circa 20 de ani, cea mai mare companie după cifra de afaceri. Ținând cont de scăderea prețurilor la gaze în 2020 și reorganizarea companiei, putem bănui că în 2020-2021 cu greu se va menține în top 10 companii din Moldova.

Potrivirt rapoartelor financiare în 2019 Moldovagaz a avut venituri de 4,62 miliarde lei, în scădere cu circa 550 milioane lei. Profitul monopolului de pe piața gazelor a fost de 22,4 milioane lei, în scădere de circa nouă ori comparativ cu anul 2018.

Singura companie din top 10 deținută direct de un om de afaceri

Menționăm că în top 10 cele mai mari companii după venituri intră și două companii ale statului Energocom (locul 6 și venituri de 4,47 miliarde lei) și Termoelectrica (locul 10 cu venituri de 2,34 miliarde lei).

Pe locul șapte a urcat MoldRetailGroup SRL (locul 7 cu venituri de 3,63 miliarde lei) cunoscut mai mult prin rețeaua de magazine Linella și care este deținută de omul de afaceri Vasile Dragan, care deține și alte afaceri, de exemplu în domeniul vinicol din Moldova, Rusia și Italia.

De altfel MoldRetailGroup SRL este singura companie din top 10, deținută direct de un om de afaceri din Republica Moldova.

Sursa: https://cotidianul.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *