contact@ars-historica.ro

Multiple aspecte ale relațiilor moldo-spaniole discutate de secretarul de stat, Dumitru Socolan, cu omologul său spanio

iulie 2020, Chișinău – Evoluțiile recente legate de gestionarea crizei pandemice, impulsionarea dialogului politico-diplomatic, dar și preluarea experienței Spaniei în promovarea brandului de țară pentru atragerea turiștilor si investitorilor străini au fost printre subiectele discutate de secretarul de stat, Dumitru Socolan cu omologul său spaniol, Manuel Muñiz Villa în cadrul unei videoconferințe.

În cadrul convorbirii, cei doi demnitari au abordat evoluțiile recente legate de gestionarea crizei pandemice, trecând în revistă măsurile adoptate de guvernele ambelor state pentru combaterea efectelor și diminuarea impactului social-economic al pandemiei. Dumitru Socolan a salutat eforturile autorităților spaniole în stabilizarea situației și atenuarea efectelor generate de criza pandemică, remarcând, totodată, colaborarea excelentă în organizarea și coordonarea activităților de repatriere a cetățenilor ambelor state.

Totodată, a fost vizat stadiul actual al relațiilor bilaterale și perspectivele dinamizării acestora. Diplomatul moldovean a  salutat relațiile de cooperare și bună înțelegere existente, pledând pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic, prin organizarea unei vizite a ministrului spaniol de externe la Chișinău, precum și pentru intensificarea schimburilor comercial-economice și relațiilor investiționale, evidențiind potențialul considerabil de dezvoltare al cooperării sectoriale.

Un subiect aparte al conversației l-a constituit oportunitatea de preluare a experienței partenerilor spanioli în promovarea brandului de țară, ca instrument eficace în atragerea turiștilor si investitorilor străini, practica Spaniei în domeniu promovării mărcii de țară, inclusiv ca destinație turistică, dovedindu-se a fi una foarte rezultativă.

Recunoscând rolul sporit al diasporei pentru consolidarea relațiilor de prietenie între cele două țări, Dumitru Socolan a pus în discuție subiecte legate de situația comunității semnificative de cetățeni moldoveni rezidenți în Spania, exprimându-și speranța pentru accelerarea procesului de negocieri și încheierea unor acorduri bilaterale importante pentru bunăstarea și incluziunea socială a acestora.

De asemenea interlocutorii au abordat aspecte privind relațiile RM-UE, secretarul de stat Dumitru Socolan reiterând angajamentul ferm al Guvernului de la Chișinău de a promova pe calea de integrare europeană. 

Sursa: https://mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *