contact@ars-historica.ro

Nicu Popescu: Niciun stat UE nu poate fi comparat cu România ca importanță strategică pentru R.Moldova

În dialog cu fostul ministru de externe în fostul guvern al Maiei Sandu despre vizita premierului Ungariei la Chișinău.

Uniunea Europeană are tot interesul să aibă parteneriate strategice cu vecinii săi estici, cum este Republica Moldova, şi să fie deschisă faţă de aderarea acestora la blocul comunitar şi continuarea cooperării cu ei, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după convorbirile purtate la Chişinău cu omologul său moldovean Ion Chicu, joi, 12 martie. Fostul ministru de externe Nicu Popescu vorbește despre politica echilibrată pe care vor sa o promoveze autoritățile statului şi face bilanțul vizitei premierului Ungariei.

Nicu Popescu: „Este foarte bine că Republica Moldova își dezvoltă relațiile și parteneriatele strategice cu state membre ale Uniunii Europene și, în acest sens, da, este un lucru foarte pozitiv pentru Republica Moldova că aceste relații se dezvoltă, inclusiv cu Ungaria. În același timp, din păcate, amploarea acestor relații recent activizate cu Ungaria pentru mine denotă faptul că noi nu avem o politică la fel de activă cu alte țări. Or, dacă ne uităm, în ultima lună a avut loc vizita ministrului de externe al Ungariei la Chișinău, vizita ministrului de externe al nostru la Budapesta, vizita dlui Orban. Deci, într-o lună politica externă a Republicii Moldova se învârtește în jurul unui singur dosar. Și, evident, inclusiv această vizită denotă cât de insuficient de echilibrată este politica noastră externă în condițiile în care ne-am aruncat pe acest ultim pai de contacte internaționale, care pare să salveze un pic imaginea politicii noastre externe.”

Europa Liberă: Cum credeți, autoritățile Republicii Moldova și-ar dori ca rolul pe care l-a jucat până nu demult România, când e vorba despre luarea aquis-ului comunitar din țara vecină, de statutul de avocat, pe care l-a avut România pe calea integrării europene a Republicii Moldova, și-ar dori guvernarea de astăzi ca acest rol să-i revină Ungariei?

Nicu Popescu: „Este foarte important să dezvoltăm relații cu orice stat membru al Uniunii Europene, dar absolut niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate fi comparat cu importanța strategică pe care o are România pentru Republica Moldova – nici Ungaria, nici Portugalia, nici Malta, nici Cipru.

Da, ne sunt state prietene și e important să dezvoltăm relațiile cu aceste țări, dar lucrurile nu pot fi comparate cu interesul pe care îl are România, sprijinul pe care ni-l acordă România și importanța pe care o are România pentru Republica Moldova. Și vă dau aici o cifră: în contextul vizitei dlui prim-ministru Orban, eu am hotărât să mă uit un pic pe statistica comercială a Ungariei cu Republica Moldova și 0,4 la sută din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă spre Ungaria. Atunci când vine vorba de exporturile spre România, ne referim la aproape 30 la sută. Deci, ca importanță pentru exportatorii noștri, România este de 60 de ori mai importantă decât o țară ca Ungaria. Și spun acest lucru nu pentru a minimaliza importanța relațiilor cu Ungaria, dar aici nici măcar nu putem să avem o discuție teoretică referitor la faptul că Ungaria ar putea deveni un partener comparabil cu România pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Apropo, tot Budapesta promisese că va delega doi experți la Chișinău care să ajute Republica Moldova să aibă o relație bună cu Uniunea Europeană, să împrumute practica Ungariei, care poate fi aplicată și în Republica Moldova. Ce încărcătură simbolică are trimiterea acestor doi emisari unguri la Chișinău?

Nicu Popescu: „Poate mi-a scăpat, dar eu încă nu știu foarte multe detalii despre aceste numiri. Da, ele au fost anunțate, dar în ce domenii exact, în ce instituții ale Republicii Moldova vor lucra acești experți, mie nu-mi este foarte clar. De aceea cred că este cazul să așteptăm ca să avem mai multe detalii, dar evident parcursul european al Republicii Moldova nu poate fi salvat de doi experți sau de 20 de experți. Dacă mai vorbim un pic de Ungaria, este cazul totuși să recunoaștem și faptul că Ungaria are o relație destul de complicată cu toate statele membre ale Uniunii Europene. Și, evident, aceste îmbrățișări geopolitice recente dintre Chișinău și Budapesta dintr-o parte seamănă cu un fenomen în care izolații Uniunii Europene încearcă să deizoleze izolații Europei. În acest sens, da, există un tangou bilateral, dar cât e de mare, poate rezolva într-adevăr problemele de politică externă ale Republicii Moldova, necesitățile în politica externă a Republicii Moldova, necesitățile comerciale, economice, de investiții, de asistență pentru reforma justiției nu aș specula.”

Sursa: https://moldova.europalibera.org

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *