contact@ars-historica.ro

Noi consultări ungaro-române la nivel guvernamental cu privire la legea educației din Ucraina

Vineri, 6 Iulie 2018, la solicitarea ministrului de externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, a avut loc o convorbire telefonică a acestuia cu ministrul român al educației, Valentin Popa, despre negocierile cu guvernul ucrainean referitoare la legea educației din Ucraina, care limitează învățământul în limba minorităților.

Comunicatul de presă al Ministerului Educației Naționale nu oferă prea multe informații: „Ministrul Valentin Popa a fost informat de șeful diplomației ungare cu privire la rezultatul celei mai recente întâlniri între reprezentanții Ungariei și Ucrainei pe marginea aplicării articolului 7 al Legii educației din Ucraina. Cu acest prilej, ministrul român al Educației l-a informat pe ministrul de Externe ungar în privința angajamentului autorităților române de a continua dialogul susținut cu partea ucraineană pentru identificarea celor mai bune soluții pentru asigurarea educației în limba română în Ucraina, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de acest stat. Ministrul Valentin Popa a evidențiat așteptările părții române ca autoritățile de la Kiev să aibă un dialog constant, concret și de substanță cu minoritatea română în procesul de implementare a dispozițiilor art. 7 și a oricăror altor măsuri legislative de natură a le afecta dreptul la identitate etnică, lingvistică, culturală și religioasă.”

Sincronizarea autorităților guvernamentale române cu cele maghiare în privința protecției minorităților română și maghiară din Ucraina față de prevederile discriminatorii ale legii învățământului din Ucraina este necesară. O altă discuție telefonică pe același subiect a avut loc în 14 Iunie a.c., tot la inițiativa părții maghiare

Dacă între timp ungurii au avut deja negociericcu autoritățile ucrainiene, despre ale cărei rezultate l-a informat ministrul maghiar de externe pe ministrul român al educației, România încă mai așteaptă ca autoritățile ucrainiene să aibă un dialog constant pe acest subiect cu comunitatea românească din Ucraina!

Limbajul sec al comunicatelor de presă arată o realitate crudă: guvernul român nu se implică cu fermitate în negocieri cu Ucraina pentru a proteja comunitatea românească istorică din acest stat. În timp ce România … are așteptări de la partea ucraineană ca aceasta să discute cu minoritatea românească din Ucraina, adică lasă pe seama acesteia negocierile, Ungaria își trimite ministrul de externe la negocieri directe.

România, TREZEȘTE-TE! Nu ne putem permite să îi pierdem pe românii din Ucraina din cauza incompetenței demnitarilor români. Istoria ne va judeca!

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *