contact@ars-historica.ro

Noul președinte al Ucrainei, felicitat de mediul asociativ românesc din țara vecină

Volodimir Zelenski, nou alesul președinte al Ucrainei, a fost felicitat de reprezentanții mediului asociativ românesc cu prilejul victoriei la alegerile prezidențiale. Potrivit textului de felicitare al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” , Zelenski a fost votat de românii din Ucraina în proporție de 90 la sută, trabsmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Felicitarea semnată de președintele UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, dr. Ion Popescu, include informația că simpatia electorală a românilor din Ucraina față de Zelenski este determinată de dorința lor de a beneficia de protecția tuturor drepturilor și libertăților consfințite de Constituție și normele dreptului internațional.

În preajma alegerilor, echipa candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la apelul privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit răspunsului semnat de Ionușas S.C., persoană de încredere a candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, „foarte multe probleme nu au fost soluționate de la momentul proclamării independenței Ucrainei. Sperăm că subiectele abordate în apelul dumneavoastră vor deveni tema unei discuții largi în societate, iar subiecții inițiativei legislative deja în anul 2019 vor putea înainta spre examinarea Radei Supreme proiectele de legi respective”.

De precizat că Comisia Electorală Centrală (CEC) a Ucrainei l-a declarat oficial pe Volodimir Zelenski preşedinte ales, după ce acesta a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu 73,22% din voturi.

Preşedinta CEC, Tatiana Slipaciuk, a anunţat că autorităţile nu au primit nicio plângere de natură să poată modifica rezultatul scrutinului. Contracandidatul lui Zelenski, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, a obţinut numai 24,45% din voturi.

Conform legii, data învestiturii oficiale va fi decisă de parlament şi aceasta nu poate fi mai târziu de 30 de zile după anunţarea oficială a rezultatelor, astfel că Zelenski va fi învestit preşedinte înaintea datei de 3 iunie.

Zelenski a promis că prioritatea sa „numărul unu” va fi să pună capăt războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei. El a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a acestui conflict bazat pe Acordurile încheiate la Minsk în februarie 2015 şi susţine crearea unui nou format de negociere care să includă Rusia şi state occidentale.

Sursa: www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *