contact@ars-historica.ro

Omagiu lui Mihai Eminescu, adus de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

Titluri apărute de-a lungul timpului despre opera şi poetul român Mihai Eminescu şi care se găsesc în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova (BNRM) au fost expuse astăzi publicului Expoziţia cu genericul „Pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut – Mihai Eminescu”, este consacrată celor 170 de ani de la naşterea poetului, transmite IPN.
Directorul BNRM, Elena Pintilei, a spus că sunt expuse peste 220 de publicaţii din colecţiile instituţiei pe care o conduce. Este vorba de cărţi rare, ediţii facsimile, albume, caiete bibliofile eminesciene, cărţi în format liliputan.
De asemenea, au putut fi văzute lucrări de analiză şi critică literară a operei lui Eminescu, cărţi traduse în diferite limbi etc. Potrivit directorului BNRM, un compartiment aparte al expoziţiei este consacrat traducerii operei lui Mihai Eminescu. „Semnificativ este un volum din caietele lui Eminescu, ediţia editată de către Titu Maiorescu la Viena, dar şi un volum mic de poezii, ediţie facsimil, la fel editată de Titu Maiorescu”, a spus Elena Pintilei.
Elena Pintilei afirmă că Mihai Eminescu rămâne acel poet şi acel nume care trebuie studiat învăţat şi cunoscut, iar opera sa este foarte valoroasă, deoarece exprimă valorile şi năzuinţele acestui neam. „Cred eu că alături de marii scriitori ai lumii Mihai Eminescu ocupă un loc distins. Mihai Eminescu este steaua noastră care în fiecare an pe data de 15 ianuarie răsare”, a spus directorul BNRM.
Miroslava Metleaeva, poetă, prozatoare, traducătoare, a menţionat că „pentru un traductor poemul eminescian „Luceafărul” este un univers static invariabil, care trebuie explicat şi transferat într-un alt spaţiu lingvistic, fără a distorsiona parametrii semantici şi estetici ai originalului. Totuşi, spune Miroslava Metleaeva, abordarea hermeneuticului îi oferă posibilitatea traducătorului să regândească unele aspecte ale conţinutului.
Veronica Cosovan, şefa Secţiei Carte Veche şi Rară a BNRM, a spus la rândul său că în cadrul secţiei pe care o conduce a fost deschisă expoziţia
„Un suflet, o inimă, un destin”, unde sunt prezentate lucrări ale diferitor personalităţi ale culturii naţionale. Un compartiment este dedicat lui Mihai Eminescu şi a fost expus un volum de poezii, rar întâlnit, tipărit în Danemarca, în limba română, în doar 500 de exemplare. „Cartea, pe lângă faptul că este într-un număr limitat de exemplare, are şi o formare poligrafică deosebită, fiind copertată din piele roşie, iar pe copertă este încrustat în relief chipul lui Mihai Eminescu”, a spus Veronica Cosovan.

Sursa: http://tvrmoldova.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *