contact@ars-historica.ro

Parada portului popular românesc la Cernăuți

În data de 12 mai 2019 la Cernăuți a avut loc o paradă a portului popular românesc și un spectacol de folclor în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, dedicat marcării Preşedinţiei României în Consiliul Uniunii Europene, transmite Marin Gherman pentru Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Proiectul a prevăzut desfășurarea tradiționalei parade a portului popular românesc. Traseul a fost unul extins, în comparație cu anii precedenți, incluzând strada Kobyleanska – prin faţa sediului Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, a Primăriei oraşului Cernăuţi şi a Societăţii “Mihai Eminescu” spre Monumentul lui Mihai Eminescu, statuia lui Taras Şevcenko, prin faţa sediului Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, prin faţa Consulatului General al României la Cernăuţi până în Piaţa “Sfânta Maria” .

Acolo a avut loc un spectacol de folclor românesc, precum şi un târg de produse tradiţionale bucovinene. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Cernăuți în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți și Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. La parada portului popular au participat colective de artişti amatori, ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, care au cinstit împreună cea mai frumoasă comoară pe care ne-au lăsat-o strămoşii noştri: limba, cultura, tradiţiile, obiceiul, portul popular.

Sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului din Ținutul Herța, au venit la Cernăuţi pentru a demonstra cu mândrie portul popular şi cântecele strămoşeşti.

Proiectul „Universitate prin diversitate” a fost un eveniment de înaltă spiritualitate românească. Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi, a menționat pentru BucPress că românii din regiune sunt „în sărbătoare. Au venit cu zâmbetul pe buze. Cântă pe străzi. Așadar, tradiția, limba și portul popular sunt aici prezente. Suntem fericiți că este o zi frumoasă, parcă și Dumnezeu ne-a dat soare pentru a se bucura de noi în portul nostru românesc frumos”.

În timpul deschiderii spectacolului de folclor din Piața Sfintei Marii din Cernăuți, întreaga echipă a Consulatului General al României la Cernăuți a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor cu prilejul acestui eveniment cultural, spectacolul fiind moderat de Iurie Levcic, președintele Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi.

În timpul depunerii de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Cernăuți, Nicolae Șapcă, vice-președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” a declarat că portul popular românesc este cartea de vizită a neamului nostru, fiind parte componentă a ființei naționale. El a argumentat de ce românii au o obligație culturală să-și amintească de poetul nepereche în cadrul unor evenimente de anvergură precum parada portului popular.

„Este un eveniment de suflet, unul care ține să păstreze identitatea noastră națională, portul popular, limba și credința. Numai prin unitate noi vom putea să obținem ceea ce merităm, deoarece suntem la noi acasă și nu vom permite nimănui să ne priveze de drepturile noastre istorice”, a declarat pentru BucPress, Vasile Rauț, vice-președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, unul dintre participanții la acest eveniment.

Primarul comunei Ciudei din regiunea Cernăuți, Anatolie Pițul, a precizat că scopul acestui eveniment este „să păstrăm ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri, care fără să știe prea multă carte au născut lucruri foarte frumoase și care sunt o adevărată comoară pentru românii din regiunea Cernăuți”.

Televiziunea BucPress TV a difuzat în direct parada portului popular românesc (în subsolul acestui text), în curând va fi prezentat un amplu reportaj de la acest eveniment de înaltă spiritualitate românească.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *