contact@ars-historica.ro

Parlamentul European, Bruxelles, 29 Noiembrie 2018: Lansarea albumului „The Making of Greater Romania 1918”

În 29 Noiembrie 2018 a avut loc în Parlamentul European din Bruxelles lansarea albumului „The Making of Greater Romania. 1918. Cum s-a făcut România Mare”, realizat de Marius Diaconescu și George Damian în cadrul unui proiect editorial realizat prin colaborarea dintre Asociația Ars Historica și Centrul de studii pentru resurse românești sub egida Universității din București și prefațat de academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Lansarea albumului a prilejuit organizarea unei conferințe în Parlamentul European dedicată Unirii Românilor în 1918. Manifestarea a fost organizată de europarlamentarul român Norica Nicolai și se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului României în Parlamentul European.

Această conferință este singura acțiune, organizată cu ocazia Centenarului la Bruxelles, care a adunat deputați din toate grupurile parlamentare. Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European a fost reprezentat de Victor Boștinaru, Ioan Mircea Pașcu și Andi Cristea, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de Laurențiu Rebega, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa de Norica Nicolai, iar Grupul Partidului Popular European Creștin Democrat de Daniel Buda. Parlamentari au apreciat că această conferință a reușit să reunească cele patru grupuri parlamentare, au făcut comparații între situația politică a României în perioada Unirii și cea de azi și au lăudat calitatea albumului.

Marius Diaconescu, președintele Asociației Ars Historica, conferențiar al Universitatea din București, co-editor al albumului, a subliniat rolul intelectualilor români în realizarea Unirii și rolul ardelenilor, ca ferment al Unirii Basarabiei și Bucovinei. Unirea din 1918 a fost un proiect de țară realizat de intelectualii români, iar Transilvania avea avantajul unei intelectualități numeroase, formate în special din preoți, învățători și avocați, care și-au asumat rolul de catalizatori ai Unirii. Liderii politici ai românilor ardeleni au avut capacitatea organizatorică a a aduna la Alba Iulia 100.000 de români, în condițiile în care singurele mijloace de comunicare erau ziarele.

George Damian, președintele Asociației Centrul de studii pentru resurse românești, co-editor al albumului, a prezentat istoria editării acestui album, pornind de la miile de fotografii de epocă păstrate la Arhivele Naționale ale României, dintre care o mare parte au fost puse la dispoziția publicului pe www.saecularia.ro.

La conferință a participat, ca invitat al Asociației Ars Historica, jurnalistul Ion. M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia, care, în prelegerea sa, a scos în evidență capacitatea românilor de a rămâne uniți în perioada de criză a anilor de război, în ciuda eșecului militar din 1916 și mobilizarea exemplară a elitei politice românești pentru împlinirea proiectului de țară: Unirea. Într-o intervenție ulterioară a subliniat actualitatea necesității unui proiect de țară, care să îi convingă pe tineri să nu emigreze, ci să le ofere condiții propice pentru dezvoltarea lor în țară.

Reprezentantul permanent al României pe lângă Comisia Europeană, Excelența sa, Doamna Ambasador Luminița Odobescu, a subliniat necesitatea responsabilizării factorilor politici din România printr-o formulă „diplomatică”: cuvântul cheie al președinției rotative românești a Uniunii Europene trebuie să fie „responsabilitate”.

Directorul Institutului Culutral Român din Bruxelles, Doamna Carmen Ducaru, a prezentat aspectele culturale ale efortului României în Primul Război Mondial, evocând personalitățile culturale ale epocii care s-au implicat în acte de caritate.

Dintre participanți, s-a remarcat politicanul irlandez Dick Roche, ministru al afacerilor europene în perioada negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, care a rememorat rolul Irlandei în aderarea României, care asigura președinția rotativă a UE în acea perioadă, precum și entuziasmul populației adunate în Piața Universității din București în seara zilei de 31 Decembrie 2006. Prieten sincer al României, a felicitat participanții români pentru sărbătorirea Centenarului.

Conferința s-a bucurat de o participare numeroasă pentru acest gen de manifestări culturale în Parlamentul European. Organizatorii au remarcat publicul numeros și diversitatea lui: politicieni, istorici, personalități culturale. Remarcăm prezența și implicarea în discuții a d-lui Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a d-nei eurodeputat Maria Grapini, a d-lui Marius Eppel, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a d-lui Florin Pîrlea, președintele Asociației Identitate Culturală Europeană, a istoricilor Constantin Corneanu și Liviu Țăranu, a d-lui Bogdan Rogin și alții.

     

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *