Parlamentul de la Chișinău a votat joi, în lectură finală, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, pe liste de partid, relatează Agora.md.

Pentru aprobarea proiectului de lege au votat 59 de deputați.

Măsura va putea fi pusă în practică doar în cazul alegerilor ordinare, nu și în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

Totodată, Parlamentul a modificat Legea cu privire la actele de identitate și a permis astfel votarea în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Deși proiectul de lege includea inițial votarea peste hotare timp de două zile, acest lucru a fost exclus în urma amendamentelor parvenite de la deputați. S-au aprobat, în schimb, eliminarea prezentării certificatelor de integritate pentru înregistrarea candidaților în alegeri, înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor, precum și modificări pentru a face mai transparentă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, relatează Agora.md.

Proiectul de revenire la sistemul proporțional prevede un prag electoral de 5% pentru partide, de 7% pentru blocuri electorale și de 2% pentru candidații independenți.