contact@ars-historica.ro

Participarea ministrului Oleg Țulea la reuniunea informală a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai statelor-membre ale OCEMN

25 septembrie 2020, Chișinău – Ministrul Oleg Țulea a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele-membre ale Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), dedicată tematicii  ce vizează consolidarea cooperării statelor din regiunea Mării Negre în contextul pandemiei de COVID-19.

Salutând inițiativa de organizare de către Președinția-în-exercițiu a României a acestei dezbateri, ministrul Oleg Țulea a evidențiat rolul important pe care îl au platformele regionale în facilitarea eforturilor comune îndreptate spre diminuarea consecințelor negative ale pandemiei.

Oleg Țulea a accentuat, cu acest prilej, că provocarea pe care o constituie criza actuală a accelerat procesul de reflecție privind necesitatea unor noi abordări și viziuni pentru cooperarea în context multilateral internațional care să cuprindă măsuri flexibile și inovative pe diverse paliere, inclusiv prin promovarea digitalizării mai extinse și a conectivității.

Referindu-se la importanța implementării proiectelor comune, au fost subliniate în mod special activitățile privind consolidarea cooperării în domeniul relațiilor comerciale şi transportului care pot fi desfășurate în cadrul OCEMN.

Șeful diplomației moldovenești a exprimat și aprecierea Republicii Moldova pentru angajamentul continuu al României în ceea ce privește consolidarea cooperării regionale la Marea Neagră și eficientizarea OCEMN.

Notă: Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) este o structură regională de cooperare în domeniul economic și a fost înfiinţată la 30 aprilie 1999. Fondatorii organizației sunt unsprezece state: Albania, Bulgaria, Grecia, România, Turcia, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.

Sursa: https://mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *