contact@ars-historica.ro

Pavel Filip, de Ziua Europei: „Apropierea noastră de Uniunea Europeană depinde de noi. Ea nu trebuie făcută declarativ”

Premierul Pavel Filip consideră că apropierea adevărată de Uniunea Europeană nu se face prin declarații, ci prin implementarea reformelor. Declarația a fost făcută ieri-seară, la recepţia organizată de către Delegaţia UE în R. Moldova cu ocazia Zilei Europei.

„Îmi pare bine că am realizat cu toții că UE nu este geopolitică și nu este o idee politică pe care au crescut și au murit partide în R. Moldova. UE este despre un model de dezvoltare a țărilor. Și apropierea noastră de UE depinde de noi. Ea nu trebuie făcută declarativ. Apropierea adevărată de UE se face prin implementarea reformelor”, a subliniat Filip.

Totodată, premierul a menționat că, în acest an, Ziua Europei are o importanță deosebită pentru republica noastră datorită celor trei aniversări pe care le marcăm. Se împlinesc 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE, Acord care a stat la baza programului de guvernare și a permis demararea mai multor reforme, 5 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE și 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Acest cadru politic oferă celor șase state-membre posibilitatea de a se apropia mai mult de UE.

La rândul său, șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, a remarcat rezultatele înregistrate de R. Moldova urmare a intensificării schimburilor comerciale și a creșterii investițiilor, a modernizării economiei și a instituțiilor statului, precum și a implementării proiectelor de infrastructură.

Oficialul european a menționat că UE a fost și rămâne un vecin apropiat și un partener deschis și onest al R. Moldova.

Sursa: www.ziarulnational.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *