contact@ars-historica.ro

Premierul R. Moldova, Maia Sandu, la Cotroceni: ”Avem mare nevoie de sprijinul României”

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi într-o vizită oficială la Bucureşti, fiind prima vizită externă pe care prim-ministrul de la Chişinău o efectuează după preluarea mandatului.

Moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este “foarte grea” pentru cetăţenii acestei ţări, a declarat premierul moldovean, Maia Sandu, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Avem mare nevoie de sprijinul României. (…) Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri”, a afirmat şefa Executivului de la Chişinău.

Ea a spus că printre priorităţile guvernului său se numără consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei şi libertatea presei.

“Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova şi în parcursul european”, a subliniat ea.

Totodată, Maia Sandu a afirmat că Guvernul de la Chişinău ”îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România”, iar agenda europeană este “linia directoare” a relaţiei cu ţara noastră.

România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova, a declarat la rândul său preşedintele Klaus Iohannis. 

Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (…) România a susţinut transferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere “asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”. În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.

Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, “deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova”.

Cei doi oficiali au discutat şi despre proiectele strategice de interconectare energetică.

“Abordarea noastră în derularea proiectelor bilaterale va fi centrată pe nevoia asigurării prosperităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană. Eu cred cu tărie că Uniunea Europeană – în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova, prin Parteneriatul Estic, prin strategia globală a Uniunii Europene – trebuie să se ridice la nivelul cetăţenilor din Republica Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din 2019”, a spus Iohannis.

În chestiunea conflictului din regiunea transnistreană, şeful statului a vorbit despre “respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

La finalul întâlnirii de la Cotroceni, cei doi înalţi oficiali au susținut o declaraţie comună de presă, care a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Sursa: https://stirileprotv.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *