contact@ars-historica.ro

Premierul Sandu, invitat oficial la București

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a adresat Maiei Sandu invitația de a efectua prima sa vizită în străinătate, la București, cât mai curând posibil, pentru a continua tradiția colaborării firești dintre România și Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Guvernului de la București, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Înaltul oficial român și-a exprimat încrederea că Executivul de la Chișinău va continua parcursul european al Republicii Moldova prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Sprijin românesc

Totodată, potrivit unui comunicat emis de Guvernul României, Viorica Dăncilă reafirmă deplina disponibilitate a administrației de la București de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esențială a relației bilaterale dintre cele două țări. „Pe responsabilitatea, hotărârea și puterea de muncă a Guvernului pe care îl conduceți se vor baza prosperitatea, stabilitatea și securitatea Republicii Moldova. Consider esențial ca, în activitatea dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră, să mențineți la cote foarte înalte angajamentul european și să promovați valorile noastre comune, europene”, a menționat Dăncilă.

Șeful Executivului român consideră de relevanță majoră stabilirea de către noul Guvern al Republicii Moldova a poziției privind reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional și fără să fie afectat parcursul său pro-european.

Johannes Hahn, Comisarul european pentru politică de vecinătate, a avut recent o discuție telefonică cu Maia Sandu. Oficialul din UE a salutat tranziția pașnică a puterii la Chișinău, se arată într-un comunicat publicat pe pagina Comisiei Europene. Hahn a apreciat intenția primului-ministrei de a continua reformele cele mai urgente, inclusiv cele discutate anterior cu UE. Acesta a mai menționat disponibilitatea Uniunii Europene de a colabora cu noul Guvern de la Chișinău.

Premierul Maia Sandu l-a invitat pe Hahn să viziteze cât mai curând Republica Moldova, surse politice de la Chișinău menționând luna iulie drept cel mai apropiat moment în care Hahn poate veni la Chișinău.

Atât comisarul european, cât și premierul Moldovei, au confirmat angajamentul reciproc pentru punerea în aplicare consolidată și consecventă a Acordului de asociere cu zona liberă de schimb, respectând pe deplin principiile sale fundamentale de respectare a statului de drept și a democrației. (N.G.)

Sursa: https://karadeniz-press.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *