contact@ars-historica.ro

Preşedintele UAM, Emanoil Ploşniţa a avut o întrevedere cu reprezentanţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europe

Funcţionarea instituţiilor democratice şi schimbările la nivel de Guvern şi Parlament de după alegerile din februarie 2019, au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, Emanoil Ploşniţa şi co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Egidijus Vareikis şi Maryvonne Blondin.

Situaţia crizei politice şi instituţionale, precum şi măsurile întreprinse de către guvern în ultima perioadă, în special pe domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei au fost subiectele de prim-interes discutate în cadrul întâlnirii. În acest context, Emanoil Ploşniţa a punctat  importanţa unor acţiuni concrete şi bine gândite la nivel de reformă în domeniul justiţiei pentru ca avocaţii să îşi poată exercita profesia în libertatea constituţională absolută, nefiind restricţionaţi de anumite lacune legislative: „Sistemul judecătoresc şi cel al procuraturii, necesită o reformă aprigă. În urma deciziilor luate de către Parlament cu privire la declararea statului capturat şi uzurparea puterii în stat, nu mai putem vorbi despre remanieri la nivel de schimb de şefi. Acestea trebuie făcute cu acurateţe absolută din punct de vedere legal, pentru că asistăm la scenarii publice care vorbesc în defavoarea bunelor intenţii ale noii guvernări”.

Totodată, Emanoil Ploşniţa a accentuat importanţa păstrării integrităţii judecătorului şi a rolului procurorului la înfăptuirea justiţiei de către Executiv. ”Orice decizie, a Parlamentului, a Guvernului, trebuie să fie intactă la capitolul reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Nu este un lucru uşor de realizat, însă anume actuala guvernarea şi-a asumat aceste schimbări fiind conştientă de problemele din sistem”, a mai adăugat acesta.

Tot în cadrul întâlnirii, un subiect intens discutat a fost legislaţia Republicii Moldova la moment în corelaţie cu măsurile menite să depolitizeze domeniul justiţiei şi alte instituţii de stat, precum şi evoluţiile din domeniul cadrului electoral. Co-raportorii s-au arătat interesaţi de poziţia Uniunii avocaţilor din Moldova şi opiniile manifestate public.

Întrevederea dintre Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova şi reprezentanţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a survenit în urma unei vizite de  lucru planificate de către APCE cu privire la onorarea obligaţiunilor şi angajamentelor asumate de către Republica Moldova faţă de partenerii externi în contextul situaţiei politice din iunie 2019.

Sursa: http://uam.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *