contact@ars-historica.ro

Primul lot din ajutoarele promise de preşedintele Iohannis împotriva COVID-19 a ajuns la Chişinău

O parte din ajutoarele promise de preşedintele român Klaus Iohannis în timpul recentei sale vizite la Chişinău, reprezentând o tonă de medicamente şi echipamente în valoare de peste 650.000 de lei, a ajuns miercuri în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Această asistenţă este rezultatul angajamentelor pe care România şi le-a asumat faţă de cetăţenii Republicii Moldova, a menţionat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, prezent la evenimentul primirii ajutoarelor româneşti. Bucureştiul a oferit şi până acum sprijin Republicii Moldova în lupta cu virusul COVID-19, a subliniat el.

Lotul de asistenţă transmis Spitalului Clinic Militar Central de la Chişinău se înscrie în şirul acţiunilor prieteneşti din partea României în vederea combaterii COVID-19. Acesta conţine medicamente, echipamente şi consumabile pentru protecţia personalului medical, precum şi pentru prevenirea şi combaterea maladiei. Este vorba de dezinfectant Clorom, combinezoane, măşti şi viziere de protecţie, alcool sanitar şi măşti chirurgicale. Ajutoarele pentru combaterea pandemiei de COVID-19 reprezintă o donaţie a Ministerului Apărării Naţionale din România, indică postul de radio citat.

Aceste ajutoare sunt foarte importante pentru medicii din Republica Moldova şi ne ajută să facem faţă infecţiei, a declarat consilierul prezidenţial în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco, subliniind importanţa colaborării dintre Chişinău şi Bucureşti în contextul crizei pandemice.

De asemenea, ministrul moldovean al apărării, Victor Gaiciuc, a mulţumit României pentru sprijinul acordat.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, la 29 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru Republica Moldova. Astfel, Bucureştiul va oferi 200.000 de doze de vaccin anti-COVID, precum şi medicamente şi echipamente medicale. Totodată, în perioada următoare, la Chişinău vor veni experţi din România care vor oferi asistenţă pentru a pune la punct strategia de vaccinare.

În acelaşi timp, s-a decis reluarea finanţării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, sprijin pentru societatea civilă şi mass-media în valoare de cel puţin 250.000 de euro, notează Radio Chişinău pe site-ul său.

Sursa: https://www.g4media.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *