contact@ars-historica.ro

Proiectul PNUD pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova prin alegeri incluzive şi transparente va continua pentru alţi trei ani, cu suportul USAID

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare va continua eforturile de consolidare a democraţiei în Republica Moldova prin alegeri incluzive şi transparente prin implementarea pentru alţi trei ani a proiectului său în domeniul electoral, cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova. Bugetul iniţiativei este de două milioane de dolari SUA. Proiectul „Consolidarea democraţiei în Republica Moldova prin alegeri incluzive şi transparente” a început în anul 2017 şi în 2020 şi-a încheiat prima etapă de implementareCea de-a doua etapă va dura până în 2023. Proiectul va fi desfăşurat în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) şi alţi parteneri a căror activitate este interconectată cu domeniul electoral.

Până în acest moment, proiectul a oferit suport CEC în dezvoltarea sistemelor şi instrumentelor pentru a moderniza procesul de organizare a alegerilor, inclusiv pentru a reduce implicarea factorului uman în procesul electoral. Astăzi, Sistemul Informaţional Automatizat de Stat „ALEGERI” cuprinde 13 module funcţionale, dintre care patru create în ultimii trei ani cu suportul proiectului. De asemenea, au fost organizate campanii şi activităţi de informare şi educare civică, ajungând direct la peste 350 000 de oameni de toate vârstele, femei şi bărbaţi, fete şi băieţi, din sudul, centrul şi nordul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea Găgăuziei, raioanele din stânga Nistrului, dar şi din afara ţării.

În continuare, proiectul va contribui la sporirea gradului de incluziune în procesul electoral prin:

  • consolidarea securităţii cibernetice şi a funcţionalităţilor Sistemului Informaţional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIASA);
  • sporirea participării cetăţenilor în procesele decizionale politice prin organizarea şi implementarea programelor de informare şi educare civică a alegătorilor;
  • fortificarea capacităţii de control şi monitorizare eficientă a raportării finanţării partidelor politice şi concurenţilor electorali;
  • îmbunătăţirea legislaţiei electorale conform recomandărilor misiunilor de observare a alegerilor.

Scott Hocklander, Şeful Misiunii USAID în Moldova, a declarat: „Scopul Guvernului Statelor Unite este de a susţine alegerile libere şi corecte în cazul în care toţi candidaţii pot concura în mod egal, cetăţenii pot lua decizii cât mai informate, iar rezultatul voinţei lor exprimat prin vot este respectat. Prin acest proiect, USAID sprijină eforturile de consolidare a sistemelor şi procedurilor care stau la baza administrării electorale şi de promovare a educaţiei civice printre alegători”.

Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, a menţionat: „Suportul electoral şi dezvoltarea capacităţilor instituţionale sunt parte a asistenţei guvernamentale democratice a PNUD la nivel mondial, ajutând astfel naţiunile să creeze un cadru democratic pentru creşterea reprezentării, responsabilităţii şi transparenţei în beneficiul cetăţenilor”.
Pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020, va fi susţinută o campanie de informare privind măsurile de protecţie anti-COVID şi stimularea participării la vot responsabil şi în siguranţă.
PNUD Moldova şi partenerii săi susţin consolidarea proceselor electorale în Moldova de mai mult de 10 ani. Mai multe informaţii despre activităţile proiectului, găsiţi pe undp.md/pentru-alegeri.

Sursa: http://tvrmoldova.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *