contact@ars-historica.ro

R. Moldova primește o nouă tranșă de suport bugetar din partea UE, de 24.85 de milioane de euro. Unde vor ajunge banii

Comisia Europeană a aprobat joi, 31 octombrie, la Bruxelles, acordarea noii tranșe de suport bugetar de 24,85 milioane de euro. Aceasta este a două dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova. 

Cetățenii vor beneficia de îmbunătățirea serviciilor polițienești, creșterea oportunităților economice în agricultură și dezvoltare rurală în baza acestui sprijin din partea UE.

Pe direcția continuării reformei poliției, banii sunt alocați pentru îmbunătățirea condițiilor și calității studiilor în centrele de instruire și excelență pentru polițiști, implementarea unui sistem de formare profesională continuă pentru aceștia și pentru îmbunătățirea condițiilor din izolatoarele de detenție preventivă, se arată în nota Guvernului.

Pe 10 octombrie curent, Comisia Europeană a aprobat prima tranșă de 30 de milioane de euro pentru asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta a fost prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova.

Uniunea Europeană a reluat acordarea suportului bugetar și asistenței macrofinanciare în luna iulie 2019. Acum doi ani suportul a fost suspendat din cauza deteriorării statului de drept din Republica Moldova.

Reluarea asistenței vine să sprijine procesul de reforme structurale, asumat de Guvernul Republicii Moldova, și este condiționată de progresele realizate în aceste reforme.

Din iulie și până acum, Uniunea Europeană a oferit 73,54 de milioane de euro Republicii Moldova pentru continuarea și sprijinirea reformelor, inclusiv 53,74 de milioane de euro ca suport bugetar și 19,8 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară.

Până la sfârșitul anului curent, se planifică debursarea altor 40 de milioane de euro de asistență macrofinanciară.

Sursa: www.zdg.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *