contact@ars-historica.ro

Relaţiile UE cu statele din Vecinătatea Estică, o prioritate comună pentru România şi Republica Moldova

Ambasada României în Republica Moldova, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic au organizat miercuri, 24 aprilie, Conferinţa „Parteneriatul Estic la 10 ani – Împreună, mai puternici”, dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic.

În deschiderea conferinţei, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, Dan Neculăescu, a evidenţiat importanţa strategică a iniţiativei Parteneriatului Estic (PaE) pentru relaţiile UE cu statele din Vecinătatea Estică, care reprezintă o prioritate comună pentru România şi R. Moldova. A subliniat, totodată, relevanţa Parteneriatului Estic ca modalitate de apropiere a Vecinătăţii Estice de valorile Uniunii Europene şi mijloc de promovare a stabilităţii şi prosperităţii în regiune, apreciind că dezvoltarea în continuare a parteneriatului este în interesul comun al UE şi statelor din regiune.

Totodată, oficialul român a evidenţiat importanţa pe care România o acordă lansării unei dezbateri extinse cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, în vederea aprofundării cooperării cu statele partenere şi susţinerii procesului de apropiere a acestora de UE.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a evocat principalele realizări şi beneficii concrete pe care Republica Moldova le-a înregistrat în contextul Parteneriatului Estic, arătând că intensificarea cooperării cu UE a generat noi oportunităţi pentru consolidarea cooperării bilaterale dintre România şi Republica Moldova, în numeroase domenii precum educaţia, reforma administraţiei şi justiţiei, sănătate, dezvoltarea societăţii civile. În context, a transmis un mesaj ferm de încurajare a Republicii Moldova în direcţia continuării obiectivelor europene, reconfirmând susţinerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi evidenţiind importanţa decisivă a implementării reformelor asumate de Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Conferinţa, ce a cuprins o sesiune de deschidere şi două sesiuni principale, a reunit funcţionari de rang înalt, diplomaţi din statele UE şi ale Parteneriatului Estic, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, comunităţii de cercetători şi mass-media din Republica Moldova.  Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova.

Sursa: http://tvrmoldova.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *