contact@ars-historica.ro

Republica Moldova – cel mai mare beneficiar de fonduri europene din Vecinătatea Estică. România – principalul partener al RM

De la Independența Republicii Moldova din 27 august 1991 până în prezent, Uniunea Europeană împreună cu statul român au dat dovadă de unitate prin faptul că au adus un aport semnificativ de circa 4 miliarde de euro, dintre care aproape 2 miliarde de euro fiind fonduri nerambursabile pentru a pune umărul la tranziția Republicii Moldova dintr-un stat sovietic, într-un stat care se dorește a fi unul european și speră că într-o bună zi va avea undă verde la integrarea în Uniunea Europeană. Cifra de 4 miliarde de euro, asistență europeană este peste bugetul total al Republicii Moldova pentru anul 2020.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Republican Internaţional, cetăţenii moldoveni cred că cel mai mult a investit în Republica Moldova, Uniunea Europeană (47% din investițiile totale). Pe locul doi s-a clasat Rusia, cu 27%, pe locul trei – SUA, cu 5%, iar România – abia pe ultimul loc, cu 4%. De acest studiu este stupefiat și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care spune că nu a văzut nicăieri vreun panou în care să spună că un obiectiv sau altul a fost construit cu banii din Federația Rusă.

În realitate lucrurile stau altfel, iar acest articol își propune să aducă la cunoștința cetățenilor Republicii Moldova de aportul economic dezinteresat al Uniunii Europene cât și de a vedea unde au fost investiți banii contribuabililor europeni și respectiv români, deoarece o chestiune este esențială – Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri din partea Uniunii Europene pe cap de locuitor din întreaga Vecinătate Estică. Acestă realizare se datorează indubitabil Acordului de Asociere și implicit Acordului de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană, inclusiv crearea Parteneriatului Estic.

Sursa: www.timpul.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *