contact@ars-historica.ro

Republica Moldova este interesată de atragerea fluxului de mărfuri transportate pe Dunăre

Reuniunea miniştrilor responsabili de afaceri maritime din cadrul statelor participante la proiectul Uniunii Europene „Economia Albastră la Marea Neagră”, s-a desfăşurat în aceste zile la Bucureşti. Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de Stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serghei Bucataru, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Scopul reuniunii a fost adoptarea unei declaraţii privind aprobarea Agendei maritime comune la Marea Neagră, document elaborat şi revizuit anterior de statele participante, prin intermediul grupului coordonator al proiectului.

Agenda maritimă comună pentru statele participante este foarte importantă, deoarece permite identificarea proiectelor de importanţă regională şi promovarea acestora prin identificarea potenţialelor surse de finanţare atât la nivel de state participante, precum şi în cadrul organismelor financiare europene.

Sub aspect practic, Republica Moldova este interesată în atragerea fluxului de mărfuri transportate pe Dunăre, care ar putea fi transbordate prin intermediul Complexului portuar Giurgiuleşti, atât în containere, cât şi în vrac.

Un alt subiect de interes înalt fiind includerea afluenţilor Mării Negre cu infrastructura tehnico-edilitară existentă pe acestea, în cadrul listelor de obiective cu potenţial investiţional.

Pe 21 mai, miniştri ai şapte ţări din regiunea Mării Negre – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina – se întâlnesc în capitala română, Bucureşti, la o reuniune ministerială pentru a aproba Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Sursa: https://trm.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *