contact@ars-historica.ro

Republica Moldova: România subliniază că “este esenţial” ca turul al doilea al prezidențialelor să se desfăşoare în conformitate cu standardele europene

România subliniază că “este esenţial” ca turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova să se desfăşoare “în deplină transparenţă” şi în conformitate cu standardele europene şi internaţionale, precum şi cu principiile democratice, arată un mesaj transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după primul tur de scrutin din ţara vecină.

Potrivit MAE, România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naţionali şi internaţionali şi nu va ezita să semnaleze orice deficienţe legate de procesul de organizare a alegerilor.

În acelaşi mesaj este subliniată importanţa respectării standardelor şi principiilor votului.

“România îşi exprimă convingerea că voinţa cetăţenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic şi avertizează că orice abatere de la aceste standarde şi principii poate avea un impact nefast asupra legitimităţii alegerilor”, punctează MAE.

Totodată, reprezentanţii ministerului amintesc faptul că România “susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetăţenilor acesteia prosperitatea pe care o merită”.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,95% din secţiile de votare din ţară, informează Agerpres.

Maia Sandu a obţinut victoria în alegeri cu 36,15% de voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,62% din electorat. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic “Şor”), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic “Partidul Unităţii Naţionale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 99,28% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,10% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 17,27%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *