contact@ars-historica.ro

Republica Moldova și Ungaria au semnat, la Chișinău, un parteneriat strategic bilateral. Viktor Orban promite sprijin pentru integrare europeană: ”În pofida dificultăților, tot e mai bine să fii în UE”

Uniunea Europeană are tot interesul să formeze parteneriate strategice cu vecinii săi estici, cum este Republica Moldova, şi să fie deschisă faţă de aderarea acestora la blocul comunitar şi continuarea cooperării cu ei, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după convorbirile purtate la Chişinău cu omologul său Ion Chicu, alături de care a semnat o Declarație Comună de Parteneriat Strategic dintre Ungaria și Republica Moldova, transmite MTI.

Orban a calificat relaţiile ungaro-moldovene drept “bune şi dinamice” şi a subliniat angajamentul Ungariei de a susţine integrarea europeană a Republicii Moldova.

Deşi “nu e uşor” ca un stat membru să-şi impună interesele naţionale în cadrul UE, “tot este mai bine să fii înăuntru decât în afară, în pofida tuturor dificultăţilor”, a menţionat Orban, citat de Agerpres.

El a asigurat că înţelege situaţia şi politicile Republicii Moldova, remarcând că “şi ungurii consideră că nicio ţară nu-şi poate schimba locul” şi că fiecare ţară trebuie să urmeze politicile pe care le dictează raţiunea ţinând cont de poziţia sa geografică.

Cei doi lideri au semnat un acord bilateral de parteneriat strategic care, potrivit premierului ungar, cuprinde şi un aspect diplomatic, Ungaria angajându-se să pună la dispoziţia Moldovei experienţa sa în materie de integrare europeană.

Acordul urmăreşte de asemenea întărirea cooperării economice bilaterale şi Ungaria a deschis în acest scop o linie de credit de 100 milioane de dolari, a precizat Orban.

Ungaria intenţionează să dezvolte cooperarea pe care o au cele două ţări în momentul de faţă în sectoarele bancar şi farmaceutic şi în domeniile agriculturii şi educaţiei, iar cele două ţări lucrează de asemenea la înfiinţarea unei instituţii comune de învăţământ superior care să acorde diplome recunoscute reciproc, a mai spus premierul ungar.

Premierul Republicii Moldova a mulţumit Ungariei pentru sprijinul acordat modernizării ţării sale şi pentru proiectele desfăşurate de Ungaria în Republica Moldova, adăugând că, în pofida “numeroaselor poveşti de succes”, cooperarea bilaterale are încă un mare potenţial neexploatat.

Luna trecută, cu prilejul unei vizite a șefului diplomației maghiare la Chișinău, Republica Moldova și Ungaria au semnat două memorandumuri, unul în sectorul cooperării diplomatice și altul în domeniul educației. Cu acel prilej, șeful diplomației de la Budapesta a spus că doi diplomați maghiari vor fi delegați la Chișinău pentru acordarea asistenței și expertizei pe dimensiunea integrării europene și a afirmat că Republica Moldova nu va auzi niciodată din partea Ungariei ceva care ”să sune a învățătură de minte”.

Sursa: https://www.caleaeuropeana.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *