contact@ars-historica.ro

Republica Moldova: UE va coopera cu orice guvern de la Chişinău în baza Acordului de asociere (Peter Michalko)

Uniunea Europeană va continua cooperarea cu guvernul care va rezulta în urma actualul proces politic, în baza cadrului existent – Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE, a declarat miercuri şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, citat de portalul Deschide.md.

Peter Michalko a subliniat că UE va coopera cu orice guvern moldovean care va respecta ‘criteriile’ pe care se bazează relaţiile bilaterale, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Oficialul european a declarat că Bruxellesul a urmărit cu mare atenţie evoluţiile de până la alegerile parlamentare din februarie, a urmărit ziua scrutinului şi urmăreşte şi evoluţiile din Republica Moldova de după scrutinul legislativ din 24 februarie.

Şeful Delegaţiei UE consideră important ca acum politicienii aleşi, care au primit încrederea poporului, să ia deciziile prin care vor implementa aşteptările cetăţenilor. ‘Ţin să subliniez în această privinţă că relaţiile între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care se bazează pe Acordul de asociere – iar în acest an este marcată a cincea aniversare de la semnarea lui – sunt cu fiecare an din ce în ce mai strânse şi mai puternice. Şi este important acum ca, din partea tuturor forţelor politice din (Republica) Moldova, această bază a relaţiilor şi acest cadru să fie privite ca unul potrivit şi care să rămână şi pentru viitor’, a subliniat diplomatul european.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă IPN, Michalko a refuzat să comenteze direct afirmaţia liderilor Blocului ACUM că, dacă li s-ar încredinţa guvernarea, ar debloca rapid asistenţa macrofinanciară europeană pentru Republica Moldova. El a spus că nu poate comenta declaraţii ale ‘participanţilor la procesul politic intern’ din R. Moldova. UE a promis Chişinăului în 2017 o asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro, dar acordarea ei a fost blocată din cauza unor condiţii politice neîndeplinite de guvernarea de la Chişinău.

Deşi alegerile parlamentare au avut loc la 24 februarie în Republica Moldova, partidele care au intrat în noul parlament nu au reuşit nici până acum să formeze o majoritate şi un nou guvern. În noul legislativ au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PD (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ‘ŞOR’ (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi.

În absenţa unei coaliţii de guvernare, Igor Dodon a avertizat că, dacă până la 21 iunie parlamentul nu va forma noul guvern şi nu va aproba nicio lege, el – conform legislaţiei în vigoare – ar putea să dizolve legislativul şi să convoace alegeri anticipate.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *