contact@ars-historica.ro

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor Parteneriatului Estic cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a UE

5 decembrie 2019, Bratislava – Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a participat, împreună cu miniștrii de externe ai statelor Parteneriatului Estic, la un mic dejun de lucru organizat la inițiativa Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell. Discuția este desfășurată în marja celui de-al 26-lea Consiliul Ministerial al OSCE, care are loc la Bratislava în perioada 5 – 6 decembrie curent.

În cadrul reuniunii Ministrul Ciocoi a subliniat rolul UE în sprijinirea reformelor și transformărilor pozitive în țările Parteneriatului Estic. Republica Moldova pledează pentru aprofundarea dialogului cu instituțiile europene și rămâne ferm atașată obiectivului implementării Acordului de Asociere și valorificării potențialului DCFTA.

Începutul mandatului noii Comisii Europene trebuie să transmită un impuls nou în Parteneriatul Estic. Republica Moldova sprijină agrearea unei agende ambițioase, menite să aducă partenerii estici mai aproape de UE prin legături politice, economice și sectoriale mai strânse ” a declarat Aureliu Ciocoi.

Cu ocazia acestui eveniment, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au prezentat o poziție comună privind viitorul Parteneriatului Estic prin care au reconfirmat importanța diferențierii și au exprimat dorința de a extinde spectrul subiectelor de dialog comun al celor trei parteneri asociați cu Comisia Europeană.

Sursa: https://mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *