contact@ars-historica.ro

România a autorizat exportul de medicamente către Republica Moldova pentru combaterea coronavirusului

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Sănătăţii informează că autorităţile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziţionate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituţiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roşu de risc de infecţie cu noul coronavirus, anunţă ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa SA, Daniel Ioniţă, transmite Romanian Global News.
Această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătăţii 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor pieţe din afara teritoriului României, precum şi a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor pieţe.
Prin această măsură decisă de autorităţile române, România urmăreşte, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetăţenilor Republicii Moldova.
România a fost şi este mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, şi fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Ion Chicu, la rândul său, a mulțumit Guvernului României pentru decizia de a livra medicamente în Republica Moldova pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice.
„Acum două zile a fost decizia Guvernului României de a interzice exporturile de medicamente. Astăzi, înțeleg că a fost revăzută această hotărâre, astfel încât distribuitorii care livrează medicamente în R.Moldova, dar au sediu în România, să poată livra aceste medicamente. La fel și producătorii din România de la care noi procurăm. Vreau să vin cu mulțumiri Guvernului României pentru că a făcut această corectare a deciziei de acum două zile”, a declarat Chicu.

Totodată, premierul a spus că este bucuros de faptul că România are un Executiv plenipotențiar, precizând că se află în strâns contact cu autoritățile de la București.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății au anunțat că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *