contact@ars-historica.ro

Romania a fost principalul partener de comert exterior pentru Moldova in primele sapte luni

Romania a fost principalul importator de produse moldovenesti in primele sapte luni ale anului 2020, importurile din Republica Moldova inspre Romania depasind de cateva ori importurile altor parteneri, anunta Biroul National de Statistica (BNS).

Potrivit raportului, valoarea totala a exporturilor de produse moldovenesti pe piata europeana, in sapte luni ale anului curent a constituit 893,5 milioane dolari cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor (1,32 miliarde dolari).

Volumul exporturilor moldovenesti in Romania in ianuarie-iulie 2020 a insumat 357,05 milioane dolari. In acelasi timp, volumul importurilor din Romania in sapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 milioane dolari. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu Romania in ianuarie-iulie 2020 s-a ridicat la 8,32 milioane dolari. Astfel, Romania a devenit principalul partener comercial al tarii noastre, atat la export, cat si la import, achizitionand in perioada de referinta cel mai mare volum de produse moldovenesti si ocupand locul I in ceea ce priveste furnizarea de bunuri in Moldova, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Infrastructurii, citat de jurnal.md.

Cel de al doilea partener comercial pentru Moldova din top 10 tari UE este Italia, pe piata careia, in perioada de referinta, au fost exportate produse in valoare de 124,2 milioane dolari si au fost importate marfuri in valoare de 192,7 milioane dolari. Printre principalele tari europene, pe care tara noastra isi exporta produsele mai sunt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franta, Olanda.

In aceeasi perioada, exportul marfurilor moldovenesti pe piata CSI a insumat 220,8 milioane dolari cu o pondere in totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 milioane dolari. In Federatia Rusa exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane dolari, iar exportul produselor rusesti in tara noastra a insumat 337,61 milioane dolari, adauga jurnalul.md. Potrivit datelor pentru ianuarie-iulie 2020, pe piata belarusa, am exportat marfuri in valoare de 37,9 milioane dolari si am importat de 56,5 milioane dolari. Pe piata ucraineana am exportat marfuri in suma de 33,7 milioane dolari si am importat in suma de 276,3 milioane dolari.

In celelalte tari ale lunii, in perioada ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat marfuri in valoare de 264,9 milioane dolari si a importat in suma de 829,6 milioane dolari.

Sursa: https://www.1asig.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *