contact@ars-historica.ro

România continuă să modernizeze infrastructura din R. Moldova

Satul Roșu din raionul Cahul are începând de zilele trecute un sistem centralizat de canalizare. Astfel, 577 de gospodării din sat vor beneficia de servicii de canalizare, grație proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) a localităților din raionul Cahul”, implementat de GIZ Moldova, cu suportul financiar al guvernelor României și Germaniei, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Bugetul total al acestui proiect fiind de 967 de mii de euro, dintre care 720 de mii de euro au fost oferiți de Guvernul Germaniei, 190 de mii de euro – de Guvernul României, iar aproximativ 50 de mii de euro au constituit contribuția locală.

La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai ambasadelor Germaniei și României și comunitatea din raionul Cahul.

„Începând cu anul 2010, atât Guvernul României, cât și Guvernul Germaniei a fost mereu alături de comunitatea noastră, prin suportul financiar acordat și prin consultanță tehnică. Anume datorită lor, locuitorii satului Roșu beneficiază de servicii calitative de apă potabilă și de canalizare. Servicii care vor face localnicilor din Roșu viața mai simplă, inclusiv garantându-le condiții de trai mult mai bune”, a menționat primarul satului Roșu, Nicolae Savilencu.

Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, Angela Ganninger, a precizat că proiectul respectiv are menirea să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor. „Infrastructura de aprovizionare cu apă și canalizare generează cheltuieli, însă un serviciu sustenabil și fiabil, care protejează mediul și resursele naturale are nevoie de cooperarea, nu poate fi realizat fără bani și fără implicarea tuturor și în primul rând al comunității locale”.

La rândul său, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, crede că inaugurarea sistemului de canalizare reprezintă o zi istorică pentro locuitorii satului Roșu: „Este o zi importantă, aproape istorică în care inaugurăm un proiect care ține de acces la civilizație. Este vorba de accesul la apă potabilă și la un sistem de canalizare. La acest succes au contribuit mai multe părți. Iar, buna implementare a proiectului, demonstrează încă o dată în plus, că succesul se obține doar pentru o bună colaborare. Acest proiect a fost făcut doar și pentru cetățenii din Roșu, iar dvs. nu trebuie să uitați cu suportul cui a fost posibilă implementarea acestuia, Guvernele Germaniei, României și GIZ Moldova”.

Lucrările de construcție a sistemului de canalizare au durat din februarie 2016 până în mai 2019. Amintim că anterior, cu suportul Guvernului României, în perioada 2011–2012 a fost construit sistemul de apeduct cu o lungime de 14,3 km în satul Roșu, bugetul alocat în mărime de 500 de mii de euro.

Suportul financiar total din partea Guvernului Germaniei pentru serviciile de AAC în satul Roșu a constituit 857 000 de euro. Adițional, pe lângă cele 720 de mii de euro, care au fost alocate pentru construcția sistemului de canalizare din satul Roșu, alte 137 de mii de euro au fost oferiți pentru diverse măsuri de suport complementar.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *