contact@ars-historica.ro

„România din biblioteca mea”, concurs pentru elevii români din Ucraina

Tinerii români din Ucraina au avut ocazia să participe la „România din biblioteca mea”, un concurs de eseuri care i-a încurajat să scrie impresii despre Țara mamă- România, cele mai bune și originale fiind premiate cu câte o tabletă, notează TVR Moldova.

24 de eseuri au ajuns în etapa finală a concursului „România din biblioteca mea”. Elevii din regiunile ucrainene Cernăuţi şi Odessa au scris cât de mult îşi iubesc originile, limba română şi România.

„Anul acesta am participat pentru prima dată la un asemenea concurs de eseuri. În casa noastră se vorbeşte doar în limba romană şi eu mi-aş dori ca după absolvirea gimnaziului din Cernăuți să-mi continui studiile la una din instituțiile superioare de învățământ din România”, a declarat eleva Maria Pavliuc.

„Iubesc foarte mult să scriu despre România, să călătoresc prin orașele frumoase, să vizitez manăstirile minunate. Am văzut cât de frumoase sunt oraşele din România, cât de îngrijite și amenajate sunt satele din această țară. Îţi creşte inima în piept de bucurie când întâlneşti un om în cale care te salută în limba ta”, a ținut să precizeze tânăra Daniela Zâgrea, elevă în Cernăuți și participantă în cadrul concursului.

Competiţia de eseuri a avut ca obiectiv principal promovarea şi consolidarea importanţei limbii române în Ucraina ca fundament al identităţii culturale româneşti.

„Ne dorim să dezvoltăm în continuare proiecte culturale menite să provoace întrebări despre rolul spaţiului cultural românesc în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români şi a diasporei româneşti, iar acest concurs organizat în premieră de către asociaţie, credem că este un început, dar şi o dovadă că limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire”, a subliniat membrul de onoare al AICC București, Mihai Floroiu.

Cei 10 câştigători ai concursului au primit în dar câte o tabletă. Concursul a fost organizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană şi platforma digitală Haisalut.ro, în colaborare cu Centrul Media BucPress.

Sursa: https://infoprut.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *