contact@ars-historica.ro

România şi Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe

Ministerul Sănătăţii anunţă că România şi Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe, un acord în acest sens fiind semnat vineri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională de Transplant a semnat, vineri, la sediul MS, un Acord de colaborare cu Agenţia de Transplant din Republica Moldova, în baza căruia se va putea face schimb de organe pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi care au nevoie de transplant.

Dacă anumite organe nu pot fi folosite în Romania, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova şi invers. În cazul unei urgenţe medicale, cele două Agenţii vor încerca să găsească soluţii pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant, se arată în comunicat.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat: “Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienţii care au nevoie de un transplant. Mai avem un Acord de colaborare şi cu Ungaria. Implementarea acestui Acord semnat astăzi necesită unii paşi care trebuie pregătiţi minuţios. România are o capacitate mai mare în ceea ce priveşte transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienţi din Republica Moldova să poată fi transplantaţi în România”.

Acordul de colaborare va presupune şi un schimb de experienţă între toţi cei implicaţi în activitate de transplant, aceasta însemnând pregătirea de personal.

Conform MS, până în 30 august, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. La nivel naţional au fost identificate 143 de declarări de moarte cerebrală, dar în 29 cazuri familia a refuzat donarea. În alte 61 de situaţii, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 6 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 87 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă. De asemenea, s-au realizat 4 transplanturi de cord şi 2 de plămân şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi 1 grefă hepatică.

Sursa: https://www.bursa.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *