contact@ars-historica.ro

România și Republica Moldova vor lansa proiectul SMURD-2

Guvernul Republicii Moldova consolidează cooperarea cu partenerii din România în scopul întăririi capacității pentru a asigura protecție maximă cetățenilor în situații de urgență. Despre modalitățile de intensificare a cooperării dintre subdiviziunile de situații de urgență din Republica Moldova și România a discutat vineri premierul Maia Sandu cu Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne de la București și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Premierul Maia Sandu a accentuat colaborarea eficientă cu statul vecin în implementarea proiectului SMURD în Republica Moldova, menționând că acesta s-a dovedit a fi un proiect apreciat de cetățeni. În context, Maia Sandu a salutat continuarea proiectului SMURD-2 care va fi lansat în luna septembrie.

Acesta are ca scop crearea unei zone mai sigure de cooperare transfrontalieră România – Republica Moldova, prin îmbunătățirea infrastructurii SMURD și creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor.

SMURD-2 prevede o serie de măsuri, inclusiv reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum și construcția a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din Republica Moldova, la Chișinău, Bălți și Cahul.

Proiectul are o valoare totală de 10 milioane de euro, grant oferit de Comisia Europeană pentru implementarea acestuia.

La ședință participanții au mai făcut schimb de opinii privind posibilitatea lansării unui proiect-pilot la Cahul, care prevede integrarea tuturor serviciilor de urgență într-o singură unitate. De asemenea, s-a discutat despre avantajele creării în Republica Moldova a unui sistem de avertizare a populației prin telefonie mobilă pentru a informa cetățenii despre potențialele situații de urgență.

Părțile au mai exprimat reciproc interesul și dorința pentru a crește capacitatea comună de intervenție a salvatorilor din zona de frontieră dintre Republica Moldova și România, fiind asigurată fără dificultăți trecerea autospecialelor la frontieră.

Sursa: http://infoprut.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *