contact@ars-historica.ro

Românii de pe cele două maluri ale Prutului, din zona Washington, DC vor marca Ziua Universală a Iei la Washington

În 2019 românii de pe cele două maluri ale Prutului, din zona Washington, DC vor marca Ziua Universală a Iei la Washington sâmbătă, 18 mai la ora 14 alături de Andreea Tănăsescu, Fondatoarea comunității La Blouse Roumaine și inițiatoarea Zilei Universale a Iei! Evenimentul din acest an va fi parte a Romanian Food Festival și sunteți așadar invitați pe scena festivalului îmbrăcați cu ii sau în costume populare românești pentru o scurtă paradă a costumelor și pentru tradiționala poză de grup, transmite Bogdan Banu, preluat de Romanian Global News.

Coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine sub îndrumarea Andreei Tănăsescu, Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. Născută din dorința de a păstra și transmite mai departe costumul popular, Ziua iei a devenit în ultimi șase ani un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în 60 de țări și peste 300 de localități, comunitatea La Blouse Roumaine având astăzi peste 200,000 de membri!

În Washington, DC, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial în 2015 de către Primărie care printr-o proclamație a declarat ziua de 24 iunie ca fiind Ziua universală a iei în capitala americană. Ziua iei a contribuit în toți acești ani la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 30 de ani de la căderea comunismului fiind declarată o sărbătoare oficială atât în România cât și în Republica Moldova. Este o zi în care românii de pe cxele două maluri ale Prutului au ocazia să își reafirme cultura și tradițiile românești purtând ia, splendida piesă a portului popular.

Romanian Food Festival, organizat de biserica ortodoxă română St. Apostol Andrei, se vă desășura de vineri 17 mai până duminică 19 mai pe proprietatea bisericii aflata la 9111 River Road în Potomac, Maryland.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *