contact@ars-historica.ro

Secretarul de stat al D.R.R.M., Ana Guțu – ședință de lucru la Parlamentul României

Ca urmare a solicitării Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul României împreună cu membrii Comisiei omoloage de la Camera Deputaților au avut o întâlnire de lucru cu Ana Guțu, Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Tema principală a întâlnirii a fost prezentarea strategiei și a misiunii Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, precum și identificarea oportunităților de cooperare și demararea unor acțiuni comune concrete privind consolidarea relației României cu cel de-al doilea stat românesc.

S-a trecut în revistă elementele de strategie ale D.R.R.M., principalele realizări ale D.R.R.M. din anul 2020, dar și prioritățile departamentului în anul 2021, printre care se numără consolidarea instituțiilor media de expresie românească din Republica Moldova prin susținerea presei, radio și TV, instituțiilor media și online românești, promovarea identității și valorilor românești în Republica Moldova cu accent pe limba și istoria românilor și pe promovarea valorilor culturale și spirituale românești, consolidarea cooperării dintre România și Republica Moldova la nivelul administrației publice centrale și locale.

De asemenea s-a solicitat sprijinul senatorilor și deputaților din cele două Comisii reunite pentru soluționarea sistemică a problemelor legate de teme precum crearea spațiului comunicațional comun România – Republica Moldova, fluidizarea procesului de acordare a cetățeniei române solicitanților din Republica Moldova prin ameliorarea legislației în domeniu, urgentarea procedurii de reunoaștere a diplomelor de medic, eliberate de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițeanu” din Chișinău, încheierea unui nou acord între România și Republica Moldova de liberalizare a accesului pe piața muncii din România a cetățenilor Republicii Moldova, posesori ai pașapoartelor biometrice emise de autoritățile Republicii Moldova, și alte subiecte importante pentru relația de cooperare strategică România – Republica Moldova.

La reuniune au participat membrii ambelor comisii, deputați și senatori, care au adresat întrebări, au formulat solicitări de informare și au exprimat angajamentul ferm de a se implica activ pe dimensiunea parlamemtară în promovarea/susținerea plenară a cooperării bilaterale România – Republica Moldova.

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, senatorul Claudiu Târziu, a vorbit despre importanța ,,strângerii relației cu frații noștri din Basarabia”, asigurând de toată deschiderea în vederea susținerii propunerilor de modificare ale legislației în vigoare.

Totodată, senatorul Claudiu Târziu a subliniat faptul că „toți românii, oriunde s-ar afla ei, trebuie să beneficieze de sprijinul nostru, de apărarea drepturilor lor. Trebuie schimbată politica noastră față de Chișinău, pentru că noi suntem vinovați, deoarece am întreținut o situație nefavorabilă. Nu ne ajută doar să vorbim despre asta, ci și să facem ceva”.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *