contact@ars-historica.ro

Summit UE-Ucraina: Asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu UE, angajamentul făcut de oficialii europeni față de președintele Volodimir Zelenski

Președintele Consiliului European, Charles Michel și Înaltul Oficial al UE, Josep Borrell, l-au primit ieri, 6 octombrie, pe președintele Ucrainei Volodimir Zelensky în cadrul celui de-al 22-lea Summit UE-Ucraina. Cei trei oficiali și-au reafirmat angajamentrul pentru consolidarea realțiilor.

„Ne-am adunat astăzi pentru a ne reafirma angajamentul continuu de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană, pe baza Acordului de asociere și a zonei sale de liber schimb. Împărtășim valorile comune ale democrației, statului de drept, respectarea dreptului internațional și a drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților, precum și egalitatea de gen. UE și-a reiterat sprijinul și angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, au transmis cei doi oficiali europeni, potrivit comunicatului oficial.

De asemenea, Bruxelles-ul a menționat că pandemia de COVID-19 a evidențiat unitatea, solidaritatea și angajamentul reciproc între Ucraina și Uniunea Europeană.

„UE și Ucraina luptă împreună împotriva coronavirusului. Am recunoscut că solidaritatea globală, cooperarea și multilateralismul eficient sunt necesare mai mult ca oricând pentru a învinge virusul, precum și pentru a asigura o redresare economică durabilă. Pachetul de sprijin de 190 de milioane de euro și un program de asistență macrofinanciară de 1,2 miliarde de euro pe care UE l-a mobilizat pentru Ucraina pentru a combate pandemia COVID-19 și impactul său socio-economic depășește cu mult ceea ce a oferit orice alt partener. Am remarcat aprecierea din partea conducerii ucrainene și a cetățenilor pentru asistența oferită.

Președintele Comsiliului European a subliniat în discursul său că va continua să sprijine suveranitatea ucraineană și integritatea teritorială: „Condamnăm anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea. Sprijinul UE pentru implementarea integrală a acordurilor de la Minsk și nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeei și Sevastopolului de către Rusia rămâne fermă.”

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *