contact@ars-historica.ro

Topul partenerilor comerciali ai Moldovei. 10 cele mai exportate și importate produse

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat informații actualizate despre evoluția relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, inclusiv despre implementarea Acordului de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător, comerțul cu statele UE, precum și alte aspecte.

La 6 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE, implicit a Acordului de Liber Schimb, progresele înregistrate pe parcursul acestor ani permit evaluarea impactului real pe care îl are asupra cetățenilor și comunităților din întreaga țară, dar și a provocărilor întâmpinate în procesul de implementare.

În această perioadă, exporturile pe piața UE s-au evidențiat printr-o creștere considerabilă, menționează reprezentanții MEI. Valoarea schimburilor comerciale între RM și UE în anii 2017-2019 a crescut, în comparație cu o creștere mai lentă între anii 2014-2016. Astfel, Uniunea Europeană și-a consolidat poziția de partener comercial principal al țării noastre, spre piața UE fiind direcționate aproximativ 70% din exporturi. Iar importurile din statele UE au atins un volum de aproape 50 la sută.

Pe fundalul crizei provocate de pandemia Covid-19, tendințele de încetinire a creșterii economice la nivel global deja sunt resimțite în reducerea cererii externe.

Totodată, exporturile de mărfuri destinate țărilor UE, în perioada ianuarie -aprilie 2020 au atins o valoare 824,83 de milioane de dolari SUA, deținând o cotă de 64,2%, cu 16,2% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cât privește importurile de mărfuri, acestea s-au cifrat la 1,65 miliarde de dolari SUA, constituind o pondere de 47,11%, cu 12,2% mai puțin față de perioada similară a anului 2019.

La capitolul exporturi, topul partenerilor comerciali în Moldova este reprezentat de România (24,6%), Germania, Italia, Polonia.

La importuri, în cadrul statelor UE prevalează, de asemenea, România, cu 12,43%, urmată de Germania, Italia, Polonia, Franța.

Top 10 cele mai exportate și importate produse / Sursa:MEI

Sursa: https://unimedia.info

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *