contact@ars-historica.ro

U.E urmărește campania electorală de la Chișinău și cere corectitudine, transparență și un proces electoral democratic

Transparență, corectitudine și un proces electoral pe deplin democratic – sunt cerințele cheie pe care Uniunea Europeană le are de la Republica Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie. Au subliniat acest lucru, la București, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, și șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu. După două zile pline, cu subiecte delicate pe agendă, reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană a ajuns la final.

Uniunea Europeană urmărește cu atenție campania electorală din Republica Moldova și atrage atenția autorităților de la Chișinău că de buna desfășurare a parlamentarelor depinde, practic, relația viitoare cu Bruxelles-ul.

Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, a fost printre subiectele de prim plan la informala de la București. Dincolo de festivism – Parteneriatul împlinește 10 ani – e însă nevoie de regândirea lui.

Liderii europeni recunosc că e destul de dificil să ia decizii legate de viitor ținând cont că toată conducerea de la Bruxelles se va schimba în toamnă.

Astăzi a fost ziua candidaților. La o parte a discuțiilor au fost invitați și aspiranții la aderare – Turcia plus 6 candidați din Balcanii de Vest. Au primit încurajări că procesul de aderare la Uniune va prinde viteză.

Macedonia contează pe susținerea României, ca țară ce asigură președinția semestriala a Uniunii, pentru a începe, în sfârșit, negocierile de aderare, după rezolvarea neînțelegerilor cu Grecia.

Agenda de astăzi a inclus și discutarea relațiilor Uniunea Europeană – China, un capitol problematic. China e un partener important, dar europenii sunt îngrijorați de investițiile chineze masive în sectoare strategice din spațiul comunitar.

Și, nu în ultimul rând, de suspiciunile de spionaj – care ar putea forța Bruxelles-ul să restricționeze rolul chinezilor și al echipamentelor electronice din China de exemplu în dezvoltarea rețelelor 5 G pe Bătrânul Continent.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/u-e-urmare–te-campania-electorala-de-la-chi–inau—i-cere-corectitudine–transparen–a—i-un-proces-electoral-democratic_841303.html

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *