contact@ars-historica.ro

Ucraina numeşte un nou şef al băncii centrale după de FMI a avertizat cu privire la independenţa instituţiei

Parlamentul Ucrainei l-a numit pe Kirilo Şevcenko ca şef al băncii centrale după demisia controversată a predecesorului acestuia şi pe fondul îngrijorărilor din ţările occidentale cu privire la independenţa instituţiei, scrie presa internaţională. Şevcenko, în vârstă de 47 de ani, a fost numit în funcţie cu 226 de voturi dintr-un total de 332.

El a fost propus de preşedintele Volodimir Zelenski, un fost actor. Noul guvernator a fost şef al unei mari bănci controlate de stat, Ukrgasbank. „Nu voi permite ca inflaţia să scape de sub control“, a declarat Şevcenko parlamentarilor înainte de vot. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi comunitatea de afaceri internaţională şi-au exprimat îngrijorările după ce fostul guvernator al băncii centrale a Ucrainei, Yakiv Smoli, şi-a dat demisia la începutul acestei luni invocând presiuni politice. Smoli a acuzat guvernul şi pe Zelenski că au făcut presiuni pentru „tipărirea necontrolată de bani pentru guvern“.

FMI a reamintit autorităţilor ucrainene că independenţa băncii centrale este o condiţie importantă pentru asistenţa financiară acordată de instituţie. În iunie, FMI a deblocat un ajutor în valoare de 2,1 miliarde de dolari în cadrul unui nou plan de 5 miliarde de dolari pentru susţinerea economiei ucrainene. Analiştii au îndemnat la prudenţă în privinţa numirii lui Şevcenko, spunând că noul şef al băncii centrale este un necunoscut. „Nu multe persoane ştiu multe despre el“, a declarat Timothy Ash, un economist din Londra şi expert în Ucraina. El nu este „cunoscut ca un reformator. Nimeni nu ştie cu adevărat ce poziţii are faţă de problemele-cheie.“

Sursa: www.zf.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *