contact@ars-historica.ro

UE a finanțat proiecte de peste un miliard de euro în Republica Moldova

Uniunea Europeană a finanțat, din 2010 și până acum, peste o mie de proiecte în valoare de un miliard de euro implementate în diferite domenii din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul Peter Michalko, care a adăugat că UE va continua să ofere asistență pe baza reformelor efectuate în acest stat.

Vom face totul să fim aproape de oameni, pentru susținerea nevoilor lor. Vom coopera strâns cu toate nivelurile, cu societatea civilă, vom dezvolta proiecte prin contacte cu autoritățile publice locale și vom continua susținerea mass-mediei libere și independente”, a subliniat ambasadorul UE la Chișinău.

Toate proiectele derulate de către UE în Republica Moldova pot fi găsite pe o hartă online, acolo unde cetățenii pot accesa informații din prima sursă. „În același timp, vrem să arătăm cât de puternică este relația noastră şi să inspirăm oamenii să fie activi pentru schimbările pozitive din Republica Moldova”, a adăugat Peter Michalko.

Șeful misiunii diplomatice europene a punctat că UE va continua să efectueze investiții în R. Moldova, inclusiv în infrastructura rurală, în cea energetică, în dezvoltarea economică și asigurarea unei bune guvernări în stat.

În prezent, aproape de finalizare sunt, pe moment, 18 proiecte mari de infrastructură energetică ce au menirea să schimbe condițiile din școli și alte instituții publice, iar în domeniul economic sunt investite acum 97 de milioane de euro. Totodată, pentru proiecte de mediu sunt alocate 212 milioane de euro, iar pentru cele care țin de buna guvernare – 165 de milioane de euro.

De asemenea, în R. Moldova vor fi finanțate proiecte regionale, în cadrul Parteneriatului Estic, dar și transfrontaliere, pentru a crea condiții europene în localitățile aflate la granița cu România.

În context, menționăm că  Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE pe cap de locuitor din vecinătatea estică. Bunăoară, UE a reparat peste 700 de km de drumuri în Republica Moldova și a oferit troleibuze moderne locuitorilor din Bălţi şi Chişinău. În același timp, peste 15 700 de oameni au apă potabilă datorită noilor conducte construite cu sprijinul UE.

Sursa: https://infoprut.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *