contact@ars-historica.ro

UE afișează „vigilență si prudență” referitor la Moldova

Sefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat luni 17 iunie la Luxembourg că mesajul UE pentru Moldova este vigilența și prudența. UE va continua să observe îndeaproape reformele europene ale țării, a spus Mogherini.

„Sper să avem în curând o vizită a oficialilor moldoveni”, a spus Mogherini în urma reuniunii miniștrilor UE de externe la Luxembourg.

Ea a explicat că Uniunea va continua să monitorizeze reformele europene ale țării „întrucât acestea sunt dorite mai ales de poporul moldovean”, după cum a spus ea.

Vigilența si prudența sunt însă prezente în atitudinea europenilor care nu s-au lămurit încă de intențiile politicienilor de la Chișinău.

In 9 iunie, un comunicat al serviciilor lui Mogherini avertiza că UE va coopera cu un „guvern legitim”, anume cel condus de Maia Sandu, fără ca mențiunea să fie necesară.

Acum, comisarul european al vecinătății, Johannes Hahn a salutat „transferul pașnic de putere” petrecut la Chișinău.

Hahn a fost însă tăcut în timpul crizei politice instalata după alegeri, Moldova fiind singurul dosar în care el putea prezenta un succes( fragil), care în acele momente îi scăpa din mâini.

Moldova se află însă acum într-un moment delicat în relațiile sale cu UE care în mod vizibil nu mai este interesată de o extindere și care nu știe sa-și țină aproape partenerii din imediata vecinătate.

In plus, UE este pe cale de a-și schimba structura politică în Parlamentul European și la șefia instituțiilor europene în general. Vor trece multe luni de zile înainte ca dosarul moldovean să poată fi studiat cum se cuvine și eventual pus pe o listă de priorități.

Sursa: https://www.rfi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *