contact@ars-historica.ro

UE, despre alegerile din R. Moldova: S-a confirmat necesitatea de a urma recomandările Comisiei de la Veneţia

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania şi Ziua alegerilor, şi comunică, prin intermediul unui comunicat de presă că va continua să urmărească cu atenţie evoluţiile postelectorale în vederea evaluării impactului acestuia asupra democraţiei şi pluralismului în Republica Moldova.

„Conform concluziilor preliminare ale misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive şi drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficienţe pe parcursul campaniei şi în ziua alegerilor, în special „afirmaţii de presiune asupra angajaţilor publici, indici clari de cumpărare a voturilor şi utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Misiunea a remarcat, de asemenea, faptul că „controlul şi proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor”.

Toate neajunsurile identificate de misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor ar trebui soluţionate în baza recomandărilor OSCE/ODIHR în sensul viitoarelor alegeri la toate nivelurile”, spune purtătorul de cuvânt al UE.

Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democraţiei în Republica Moldova şi subliniază faptul că respectarea voinţei alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

„Acestea au fost primele alegeri desfăşurate în cadrul noului sistem electoral mixt. După cum s-a menţionat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanţă cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi ale OSCE/ODIHR.

Desfăşurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări şi de a continua eforturile pentru a alinia legislaţia electorală şi implementarea acesteia la standardele internaţionale”, se spune în comunicatul UE.

Totuşi, UE subliniază că Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetăţenilor Republicii Moldova: „În spiritul acestor idei, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susţin procesul de reformă care se află la baza Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independenţa sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor de stat. Noi vom continua să construim relaţiile noastre cu Republica Moldova pe principiul condiţionalităţii şi respectului faţă de statul de drept şi standardele democratice”.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *