contact@ars-historica.ro

Un nou proiect dedicat Centenarului României: Albumul foto „The Making of Greater Romania. 1918. Cum s-a făcut România Mare”

Asociația Ars Historica împreună cu Centrul de studii pentru resurse românești și Universitatea din București au realizat un album dedicat Centenarului Unirii din 1918: „The Making of Greater Romania 1918 Cum s-a făcut România Mare”.

Albumul este un succes al echipei formate din George Damian și Marius Diaconescu, care și-au unit resursele celor două asociații pentru a pune la dispoziția publicului o istorie în imagini, hărți și documente despre Unirea românilor din perioada 1916-1922. În cele 224 pagini sunt publicate fotografii despre participarea României la Primul Război Mondial, un pas decisiv în realizarea României Mari; imagini despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei, completate cu documentele Unirii, publicate atât în limba română, cât și în limba engleză; despre vizita familiei regale în Transilvania în Mai 1919, care ilustrează entuziasmul cu care ardelenii i-au primit pe Regele Ferdinand I al României și pe Regina Maria; despre campania Armatei Române în Ungaria; despre negocierile de pace de la Paris și despre încoronarea de la Alba Iulia din 1922. Imaginile sunt completate cu câteva hărți relevante despre situația etnică și politică în perioada respectivă.

Albumul este o istorie în imagini a Unirii românilor. Explicațiile imaginilor au fost reduse la minimul necesar, pentru a lăsa imaginile să vorbească, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte.

Pentru ca această istorie în imagini a Unirii din 1918 să fie accesibilă și străinilor, textele sunt publicate atât în limba română, cât și în engleză.

Academicianul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a scris un „Cuvânt înainte” pentru acest album, din care cităm: „Atunci când lumea înscrisurilor și a urmelor nescrise este dublată de fotografii, sarcina istoricului este mult ușurată, iar discursul său devine mult mai verosimil și, prin urmare, mai credibil și chiar mai veridic. Acesta este, cred, sensul hărților României Mari și al fotografiilor de epocă, „puse în pagină” aici prin admirabilii cercetători ai Universității din București.”

     

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *