contact@ars-historica.ro

Uniunea Europeană oferă asistență macrofinanciară pentru Ucraina

În cadrul celui de al 21-lea summit, ambele părți au subliniat importanța ca Ucraina să își mențină stabilitatea macroeconomică și să continue să deruleze în condiții bune programul Fondului Monetar Internațional. În cadrul celui de al patrulea program de asistență macrofinanciară, aflat în derulare, Comisia Europeană a plătit Ucrainei 500 de milioane EUR în decembrie 2018. Odată cu această plată, totalul asistenței macrofinanciare acordate Ucrainei de către UE, începând cu anul 2014 a ajuns la 3,3 miliarde EUR, cea mai mare asistență de acest tip acordată vreunei țări din afara UE. UE este pregătită să plătească a doua tranșă (de 500 de milioane EUR) din actualul program de asistență macrofinanciară după ce țara va pune în aplicare măsurile de reformă convenite pentru această tranșă.

Summit-ul a salutat adoptarea unei anexe actualizate la Acordul de asociere, în domeniul energetic. În anexă, sunt enumerate părți ale acquis-ului UE de căre Ucraina, care se angajează să își apropie legislația. Acest lucru, la rândul său, va spori integrarea progresivă a pieței și va spori securitatea energetică.

Având în vedere angajamentul Ucrainei în temeiul anexei la Acordul de asociere în domeniul telecomunicațiilor, Comisia Europeană va trimite o echipă pentru a evalua capacitatea legislativă și instituțională a Ucrainei.

Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare a permis creșterea schimburilor comerciale bilaterale cu 49 % de la începutul punerii sale în practică, în ianuarie 2016. În plus, față de măsurile prevăzute în zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare din Acordul de asociere, măsurile comerciale autonome pentru Ucraina în vigoare din octombrie 2017 pentru mai multe produse industriale și produse agricole ucrainene au contribuit la îmbunătățirea accesului exportatorilor ucraineni pe piața UE.

În concordanță cu participarea sporită a Ucrainei la programele UE, Ucraina este în prezent una dintre țările cu cei mai mulți beneficiari ale programului Erasmus+ în regiunea Parteneriatului estic.

Participanții la summit s-au referit, de asemenea, la necesitatea de a contracara influența disproporționată pe care unele grupuri de interese de la nivel național au dobândit-o în sectorul mass-media. UE a subliniat rolul esențial pe care îl joacă serviciul public de radiodifuziune în furnizarea de conținut media independent și a notat importanța ca acesta să beneficieze de resurse suficiente.

Sursa: www.cotidianulagricol.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *