contact@ars-historica.ro

Uniunea Europeană rămâne susţinătorul cetăţenilor Republicii Moldova, în ciuda atacurilor cu ştiri false

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova şi vicepreşedintele Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, a denunţat marţi difuzarea recentă a unor ştiri false la Chişinău despre presupusa solicitare a fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, către Uniunea Europeană de a opri orice export de produse agricole moldovene, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES.

“Condamn ferm fabricarea şi promovarea persistentă a ştirilor false în Republica Moldova cu scopul unic de a discredita un fost prim-ministru şi Uniunea Europeană. Este inacceptabil ca astfel de eforturi să fie depuse pentru atacuri politice motivate sub forma ştirilor false, în loc să concentreze toate acţiunile pentru gestionarea actualei crize economice şi de sănătate”, menţionează Siegfried Mureşan în comunicat.

“Fac apel la toate forţele politice din Republica Moldova să se abţină de la astfel de metode dezonorante, rog mass-media să contribuie la informarea corectă a cetăţenilor şi fac apel la societatea civilă să demaşte minciunile şi campaniile de dezinformare care au drept scop informarea greşită a cetăţenilor Republicii Moldova şi subminarea eforturilor Uniunii Europene în sprijinul Moldovei”, invită oficialul european.

“În ciuda situaţiei complicate pe care toată Europa o parcurge astăzi, Uniunea rămâne un prieten al cetăţenilor Republicii Moldova şi un partener al întreprinzătorilor şi al economiei acesteia. Lucrăm din greu pentru a oferi în continuare tot ajutorul posibil şi pentru a sprijini Republica Moldova în timpul epidemiei de COVID19 şi dincolo de aceasta”, asigură el.

De altfel, după cum informează marţi Radio Chişinău, însuşi ministrul de externe moldovean Oleg Ţulea a dezaprobat ferm apariţia în presa moldoveană a unei scrisori fabricate către un înalt oficial european, într-o convorbire telefonică cu comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi.

“Ambii oficiali au subliniat importanţa unei comunicări publice corecte pe subiecte ce vizează dialogul Republica Moldova-UE, precum şi contracararea dezinformării şi a ştirilor false. În acest sens, ministrul Oleg Ţulea a dezaprobat ferm cazul recent privind apariţia în presa moldoveană a scrisorii fabricate în adresa unui înalt oficial european’, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, citat marţi de portalul Deschide.md.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, UE a calificat drept “ştire falsă” o presupusă cerere a Maiei Sandu ca Bruxellesul să instituie embargo la produsele agricole moldovene.

Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter că ştirea presupusei scrisori trimise UE de fostul premier moldovean este un “fake news clar” care caută să pună într-o lumină negativă UE.

Ştirea cu presupusul demers al Maiei Sandu către comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a fost difuzată la sfârşitul săptămânii trecute de unele site-uri de ştiri moldovene, care între timp au retras-o, conform postului de radio citat.

Lansarea ei a fost calificată drept “dezgustătoare” de Peter Michalko, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova.

Maia Sandu a scris sâmbătă pe Facebook că ştirea “mincinoasă” ar fi fost lansată de “Ernest Vardanean, consilier al (preşedintelui Igor) Dodon, şi toată armata de dezinformatori finanţaţi de preşedinte”. În postarea sa pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Acţiune Externă al UE, Peter Stano, scrie că “UE rămâne devotată sprijinirii reformelor şi ajutorării îmbunătăţirii vieţii oamenilor din Republica Moldova”, conform Europa Liberă.

Sursa: www.agerpres.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *