contact@ars-historica.ro

Viitorul Parteneriatului Estic, discutat la Constanța de experți din România, Ucraina, R.Moldova și Belarus

La Constanța s-a desfășurat masa rotundă internațională „Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”, organizată de Asociația „Casa Mării Negre” Constanța și filiala Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. La eveniment au participat analiști politici din Kiev, Cernăuți, Chișinău, București, Constanța, Cluj și Minsk, se arată într-o corespondență a Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.

Organizatorii evenimentului au precizat, în concepția conferinței, că în momentul de față, Parteneriatul Estic nu mai exercită mirajul de odinioară, nu mai pare un instrument coeziv și eficient, nu mai răspunde așteptărilor divergente ale partenerilor, nu mai poate organiza un consens al membrilor, nu mai generează inspirație și creativitate în rândul comunității europene. În oglindă, Estul se reconfigurează și el – atât Estul Europei (care devine treptat iliberal și construiește soluții atipice la criza pan-europeană), cât mai ales vecinătatea estică, prioritar țările partenere din PE (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan). În acest context, experții reuniți la Constanța au venit cu analize politice și soluții…

Masa rotundă internațională a inclus un eveniment de lansare a filialei Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Filiala va fi coordonată de dr. Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre”.

În afară de aceasta, a fost prezentată monografia „Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (Editura Humanitas, București, 2019), autor Valentin Naumescu, președintele ICDE, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

La deschiderea conferinței au luat cuvântul, în afară de organizatori, Ana Maria David, consilier diplomatic, Biroul Parteneriat Estic de la Ministerul Afacerilor Externe al României, Vergil Chițac, senator, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO.

Merită menționat faptul că evenimentul a fost onorat cu prezența de către Oleksandr Zlatin, Secretar II al Ambasadei Ucrainei în România.

Au urmat dezbaterile în cadrul celor două secțiuni ale mesei rotunde: „Parteneriatul Estic – soluții europene la criza ontologică actuală. Mai știe corabia europeană să navige printre aisbergurile geopolitice ostile ale Mării Negre?” și „Parteneriatul Estic sub luneta partenerilor. Mai caută partenerii europeni din vecinătate drumul spre ei al corăbiilor europene, mai construiesc porturi pentru acestea?”.

Din Ucraina la masa rotundă au participat 4 analiști politici. Este vorba de Evghen Mahda, director la Institutul de Politică Globală din Kiev (tema comunicării: „Amenințări hibride la adresa Parteneriatului Estic”), Serghei Gherasimciuk, vice-președinte al Consiliului de Politică Externă “Prisma”, Kiev (“Parteneriatul Estic și ideea europenizării – provocate în epoca războiului hibrid?”), Serhii Hakman, director adjunct, Centrul regional Cernăuți de pregătire continuă și perfecționare a calificării funcționarilor publici, (“Prevenirea conflictelor prin depășirea stereotipurilor de percepție reciprocă și cooperarea transfrontalieră”) și Marin Gherman, director al Centrului Media BucPress din Cernăuți („Europenizare fără extindere – o dilemă existențială a Parteneriatului Estic?”).

Participanți și teme: Dorin Popescu, președinte, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, Constanța, România: “Pirații din Pont. Parteneriatul Estic în derivă hibridă”; Vasile Simileanu, președinte, Asociația de Geopolitică „Ion Conea”, București, România: “Parteneriatul Estic vs Politica Europeană de vecinătate”; Marian Zidaru, Societatea de Științe Istorice, ICDE Constanța, „Rusia, Parteneriatul Estic și securitatea în regiunea Mării Negre”, Arseny Sivitski, directorul Centrului pentru Studii Strategice și de Politică Externă, Minsk, Belarus; Natalia Stercul, director de program, Departamentul Studii Estice: Rusia și Ucraina, Asociația pentru Politică Externă / APE, Chișinău, R. Moldova, “Direcția estică a Politicii Europene de Vecinătate și interesele Rusiei”; Ludmila Nofit, director executiv interimar, Asociația pentru Politică Externă / APE, Chișinău, R. Moldova: “Parteneriatul Estic – oportunități pierdute și perspective pentru perioada următoare”.

„Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House și-a onorat și de această dată promisiunea și angajamentul de a aduce periodic la Toms oameni de valoare, cu idei de valoare, prin care Tomisul și Dobrogea pot fi ajutate în mod responsabil să construiască punți către prea pierdutele conectări spirituale ale acesteia cu restul Țării. A fost un prim eveniment extrem de reușit și un debut în forță al filialei ICDE Constanța. Ne-am bucurat să avem în public numeroși prieteni interesați de cultură, carte, geopolitică, dezbateri de idei în spațiul public.

Ne-am bucurat să avem în public oficiali din diferite instituții centrale (Ministerul Afacerilor Externe al României) și locale (Prefectura județului Constanța, domnul subprefect Șenol Ali). Mulțumesc lui Valentin Naumescu pentru generozitatea de a-și fi găsit timpul prielnic pentru a veni la Tomis și pentru inspirația, precizia și construcția hermeneutică din „Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece”. Mulțumesc prietenilor Tomisului și ai culturii, presei locale prezente la eveniment, prietenilor de departe veniți din diferite spații culturale și geografice pentru a participa la eveniment. Un eveniment european și regal în toate ale lui…”, a menționat Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House” din Constanța.

La 29 noiembrie curent, Radioteleviziunea Voivodinei marchează un important jubileu – 70 de ani de la înfiinţarea Postului de Radio Novi Sad, iar cu acest prilej, duminică a avut loc o adevărată sărbătoare. Redacţia programului în limba română a Postului de Radio Novi Sad a organizat Emisiunea cu public – 70 de ani de Program în limba română.

Sursa: www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *