contact@ars-historica.ro

Vizita de lucru a reprezentanților Departamentului Consular în Republica Moldova

La sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova s-a desfășurat, în perioada 7-8 octombrie 2019, vizita de lucru a reprezentanților Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Demersul se înscrie pe linia continuării cooperării dintre cele două state în vederea consolidării relațiilor consulare bilaterale și a colaborării instituționale dintre România și Republica Moldova.

Cele două părţi au convenit identificarea unor experți care să participe la o rundă de consultări la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, în scopul schimbului de experiență privind activitatea consulară, precum și eficientizarea procedurilor de asistență consulară.

Echipa de experți din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România a fost condusă de directorul general al Departamentului Consular, Dan Dima, iar cea a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova de către șeful Direcției afaceri consulare, Sergiu Odainic.

Partea română a prezentat subiecte de interes pentru domeniul activității consulare, respectiv informatizarea serviciilor consulare (prezentarea Sistemului Informatic E-Cons), prezentarea CCSCRS (Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate) și gestionarea situațiilor de criză consulară.

Delegația Republicii Moldova a abordat teme precum evaluarea activității sistemelor informaționale consulare, îmbunătățirea activității Centrului de Apel al MAEIE, precum și managementul instrumentelor aplicabile în cazul situațiilor de criză.

Reprezentanții celor două părți au discutat o serie de aspecte referitoare la îmbunătățirea serviciilor consulare acordate propriilor cetățeni și au agreat continuarea acestor demersuri în beneficiul comunităților românești de pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv a comunităților moldovenești de pe teritoriul României, care au transformat relația consulară dintre cele două state într-o prioritate.

Sursa: https://www.mae.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *