contact@ars-historica.ro

Ziua Diplomatului în Republica Moldova

17 ianuarie 2020, Chișinău – Ziua Diplomatului, sărbătorită în Republica Moldova la data de 17 ianuarie, este ziua în care țara noastră a depus cererea de aderare la ONU, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare și afirmare a țării noastre pe plan internațional și intensificarea activității diplomatice.

Evenimentul de celebrare a zilei profesionale a diplomatului din acest an a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a reunit oaspeții de onoare printre care înalți oficiali, delegați ai guvernului Republicii Moldova dar și foști miniștri de externe.

Mesajul de felicitare a Președintelui Igor Dodon a fost adresat tuturor diplomaților Republicii Moldova ținând să le mulțumească pentru implicarea profesionistă în realizarea politicii externe a țării noastre, încurajându-i să acționeze și pe viitor în interesul țării, întru dezvoltarea sa socioeconomică și întru creșterea prosperității cetățenilor Republicii Moldova.  

Prim-ministrul Ion Chicu, în felicitarea adresată colaboratorilor MAEIE, a ținut să-și exprime recunoștința pentru promovarea cu demnitate a intereselor țării pe plan extern, a obiectivelor diplomației economice, asigurarea condițiilor de realizarea a reformelor și modernizare a țării, pentru rolul important în consolidarea imaginii pozitive a Republicii Moldova pe arena internațională, dar și pentru protejarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

„Diplomația constituie una dintre cele mai complexe activități și joacă un rol crucial în promovarea intereselor statului pe plan internațional. Republica Moldova are acum nevoie, mai mult ca niciodată, de un corp de diplomați profesioniști și dedicați promovării intereselor naționale” a declarat șeful diplomației moldovenești Aureliu Ciocoi în cadrul ceremoniei festive. Ministrul a făcut o incursiune în trecut și a subliniat importanța pentru țara noastră a acestei zile profesionale, menționând totodată despre marea responsabilitate care le revine diplomaților moldoveni și provocările cu care aceștia se confruntă. El a subliniat însemnătatea trasării priorităților și obiectivelor politicii externe a Republicii Moldova în contextul evoluțiilor în plan internațional. 

În cadrul evenimentului, Ministrul Aureliu Ciocoi a oferit medaliile ”Meritul Diplomatic”, totodată au fost anunțate decretele prezidențiale privind distincțiile de stat și conferite rangurile diplomatice colaboratorilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Sursa: https://mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *