contact@ars-historica.ro

Ziua limbii române serbată de românii/vlahii din Timoc (ziua 1)

Vineri 30 august la biblioteca din Bor români/vlahi din Timoc a sarbatorit ziua limbii române. Pentru această data importantă Asociația pentru cultură românilor/vlahilor Ariadnae Filum cu sprijinul Institutului Cultural Român a organizat o conferința în Biblioteca din Bor la care au participat în jur de 80 de reprezentanți a românilor din Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Moderatorul conferinței, președintele Asociației pentru cultură românilor/vlahilor Ariadnae Filum, Zavisa Jurj și coordonatorul Congresului Românilor din Serbia a vorbit despre importanța acestei sărbatori pentru români ori unde ar fi aceștia, în România sau în afara țării. A pomenit despre evenimentele din 31 august 1990 când românii din Basarabia, la Chișinău, au protestat și au cerut limba română să devină limba de stat cu alfabetul latin.

Această luptă astăzi o poartă românii din Serbia care cer să se recunoască limba română ,ca limba pe care o vorbesc românii/vlahii din Timoc, a spus Zavisa Jurj. Deasemenea Jurj a zis că Congresul Românilor din Serbia se va adresa cu o scrisoare instituților din România de la care se va cere ajutorul și protecția limbi române pe care astăzi unii, în Serbia, vor s-o standardizeze.

Despre standardizarea așa numitei limbi vlahe a vorbit domnul Slavolubig Gacovic doctor în ștințele istorice. El a spus ca din punctul de vedere al științei nu sunt elemente necesare de a standardiza așa limbă vlaha și cei care vor să facă acest lucru sunt oameni incopentenți și care nu au sprijin din partea oamenilor de ștință dar au sprijin din partea oamenilor din politica sârbească.

Despre limbă și limba română a vorbit și parintele Ovidiu Ursu, parohul Gornianei al protopopiatului Dacia Ripensis cu sediul la Negotin. El a vorbit despre limba care este dată de Dumnezeu pentru ca toate popoarele să vorbescă și să se roage în limba lor maternă, și că este mare pacat să interzici unui popor să vorbească și sa se roage în limba lui maternă. A mai spus că un alt mare pacat este să te îndepărtezi de limba sa maternă.

Unul din vorbitori la conferință a fost și președintele Partidului Neamului Românesc și unul din coordonatorii Congresului Românilor din Serbia, dr. Predrag Balasevic, care a vorbit despre situația politică actuală în care se gasește comunitatea româneacă din Serbia. Domnul Balasevic a spus că problema limbii române în Serbia nu este una de natură științifică ci este o problemă politică. Dupa parerea lui Balașevic, Belgradul refuză să acordă drepturile elementare cum ar fi învațarea limbii române în școlile din Serbia de răsarit,mass media în limba română,recunoașterea BOR în Serbia de Rasarit de statul sârb, pentru că țara mamă, România, nu face demersuri ferme în acestă direcție în dialogul pe care îl poartă cu Belgradul.

Dusan Prvulovic directorul Organizației pentru drepturile omului, CHRIS, din Negotin și unul din coordonatorii Congresului Românilor din Serbia a vorbit despre drepturile omului și despre mass media în limba română din Serbia. În partea a doua a conferinței a fost pregatit un spectacol cultural unde copii care învață limba română au cântat cântece, recitat poezii în limba română și au cântat în instrumentele tradiționale românești.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *