contact@ars-historica.ro

Ziua limbii române serbată de românii/vlahii din Timoc (ziua 2)

Sâmbătă, în data de 31 august, în localitatea Podgoraț,comuna Bolievaț a avut loc Festivalul limbii Române/Festivalul de cantece și jocuri românești. Festivalul a fost organizat de Asociația pentru cultură românilor/vlahilor din Serbia-Ariadnae Filum în parteneriat cu Asociația Etno Club Podgoraț,sprijinite de Institutul Cultural Român, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Festivalul a fost deschis de către Zavișa Jurj, președinte asociației Ariadnae Filum, care a transmis felicitări celor în jur de 500 de participanți și spectatori cu ocazia Zilei limbii române, subliniind importanță pastrări limbi materne „… Dacă perdem limba, am perdut tot “.

Festivalul a început cu o baladă veche româneasca „Cântecu sfinților” cântată de doamna Iela Marianovici din Bor. În cursul festivalului au fost prezentate și cântece frumoase vechi românești, cântate de: Iela Marianovici, Angelia Cercasov din Zlot, Ivanca Lazarevici din Osnicea, Vilău Andrei din Mioveni, Kethy Bivolaru din București. Un program foarte frumos a pregatit celebru fluieraș Stefan Radovanovici, susținut de ucenici săi, trei surori Cristina,Catarina, Natalia Pavlovici și Andrei Jurj , care s-au prezentat cu melodii vechi românești cântate la fluier.

Andrej Jurj a recitat două poezii: «Vorba noastră» și «Nu uita rădăcina din care ai dat». În program au au mai fost Ansamblurile folclorice din zonă: Ansamblul folcloric „Podgoraț „ din Podgoraț, ansamblul folcloric „Aleksa Nicolici” din Osnicea,ansamblul folcloric „Valacoane” din Valacoane,ansamblul folcloric „Petar Radovanovici” din Zlot,ansamblul folcloric „Lubnița” din Lubnița și ansamblul folcloric „Muguraș” din Mioveni, care sa prezentat cu un program foarte bogat: suite de dansuri din mai multe zone etno-geografice a României, Andrei Vilău a cântat cântece tradiționale românești și Cătalina Stanescu cu melodii la nai.

În finalul festivalului a cântat Kethy Bivolaru din București care a început programul său cu cântecul dedicat limbii române, în care se menționează legaturile întra Țara mamă România cu Valea Timocului și Voivodina.

Festivalul s-a terminat cu împarțirea diplomelor de onoare participanților și celor care au ajutat la organizarea acestui festival.

Sărbatorirea Zilei limbii Române, s-a încheiat cu un pelerinaj la ruinele Manastiri Lapușnea, ctitorită de Voivodului Țări Românești, Radu cel Mare. Ca și de mai multe ori, cei în jur de 70 de români,conduși de parinte Antonie Isac nu au avut voie să intre în interioru ruinelor, pentru că Manastirea românească a fost închisă cu lacăt de către autoritățile sârbe și d către Biserica Ortodoxă Sârbă, după o slujbă ținută de parintele Boian Alexandrovici. Atunci românii localnici explicau „Popi sârbești au zis: că a venit Românii cu un preot a lor, Manastirea de acum încolo va fi închisă…”

După slujba religioasă, parinte Antonie Isac a vorbit despre Manastire, legaturile pe care Biserica și Credința le au cu trecutul și prezentul. Credincioși au avut ocazia să se bucure și de prezența domnului Slavoliub Gațovici, doctor în istorie, care a vorbit detaliat despre aceasta și alte Manastiri românești în zona Timocului negru. Domnul Gațovici a facut și o scurtă prezentare a cârții«Obicte sacrale a Voivozilor ungo-vlahi în zona Timocului», pe care a scris-o despre aceasta mânastire. După ce au aprins lumanările la ușa încuiată a Mănăstiri, Românii au plecat spre casă.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *